Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šílené oslavy v Argentině: Evakuace Messiho a spol. i smrt! Chlapec (5) bojuje o život

Autor: sm, rau, ČTK

 Tyhle oslavy titulu se pořádně vymkly z rukou! Argentinský tým měl po příjezdu do vlasti projet ulicemi hlavního města a přivítat se s domácími fanoušky, se kterými chtěl sdílet radost z vyhraného šampionátu z Kataru. Veselení se ale brzy vymklo z rukou. Někteří lidé se ve snaze dostat k týmu co nejblíže dokonce rozhodli na autobus naskakovat z mostů a celý tým pak musel být evakuován vrtulníky. Jeden z fanoušků (†24) navíc bohužel zemřel, malý chlapec (5) pak bojuje v nemocnici o život…

Titul mistra světa rozvášnil dav v Buenos Aires natolik, že ani druhý den oslav se neobešel bez problémů! Lidé skákali do otevřeného autobusu z mostů. O život šlo nejen jim, ale i samotným šampionům. 

A tak policisté karavanu po pěti hodinách nečekaně odklonili mimo plánovanou trasu rovnou do policejní akademie ve čtvrti Villa Lugano. Tam už čekalo pět helikoptér, které je dostaly z děsivého chaosu.

Šílená jízda Argentinců! Pět milionů lidí ucpalo ulice, na Messiho skočili z mostu
Video se připravuje ...

„Bezpečnostní složky nám nedovolují pokračovat. Jménem všech členů týmu se tisíckrát omlouvám,“ vzkázal šéf tamní fotbalové federace Chiqui Tapia.

„Mistři světa přelétají vyznačenou trasou ve vrtulnících. Extáze pohltila dav tak moc, že po silnici nelze pokračovat,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Cerrutiová. Helikoptéry nad davem ještě několikrát zakroužily, než definitivně zmizely. Bláznivá párty skončila, ale zanechala za sebou pořádně smutnou pachuť. 

Podle deníku Daily Mail totiž za divokost oslav zaplatil jeden z fanoušků svým životem poté, co se při úterních oslavách propadl střechou, po které v euforii skákal.

Velkým neštěstím skončily oslavy také pro pětiletého chlapce, který s rodiči dorazil na oslavy na náměstí Plaza San Martin. Z přilehlého pomníku upadl kus mramoru a zasáhl dítě do hlavy. Chlapeček skončil v kómatu a v nemocnici nyní bojuje o život.

Argentina ovládla šampionát potřetí, předchozí tituly získala v letech 1978 a 1986. V nedělním dramatickém finále porazila obhájce prvenství z Francie po výsledku 3:3 a 4:2 po penaltovém rozstřelu.

Lionel Messi vystupuje z letadla s trofejí
Lionel Messi vystupuje z letadla s trofejí