Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pelé (†82) si kopal s grepem, miliony bral hlavně po kariéře: Z chuďase pokladem!

Autor: Michael Bereň, Ondřej Michálek

Narodil se do chudé rodiny. Božské výdělky (na svou dobu) si zesnulá legenda kopané Pelé (†82) a národní klenot Brazílie vykouzlil na trávníku. Ale po konci kariéry bral ještě víc peněz...

Rodina Nascimentových ve městě Três Corações živořila. Pak 23. října 1940 přišel na svět chlapec jménem Edson Arantes, který později díky fotbalu zajistil mámě, tátovi, a hlavně sobě slávu i bohatství.

Ti bez bot

Otec João Ramos do Nascimento neboli Dondinho kopáním do míče i kvůli zranění moc nevydělal. Musel uklízet záchody a jeho choť Celeste Arantesová, která dělala služku, si přála: „Ať náš syn nehraje fotbal!“ Jenže Pelé už od prvních krůčků toužil být útočníkem po otci. Ale balon stál hodně peněz, a tak si nejlepší hráč všech dob kopal s grepem či ponožkou vycpanou novinami. Jeho první tým? Kamarádi ze sousedství, kteří si říkali »ti bez bot«.

Plat 300 Kč

Talentovaného chuďase, jenž chodil na brigády do ševcovské dílny či obchůdku s čajem, si všiml reprezentant Waldemar de Brito. Ten ho doporučil klubu FC Santos se slovy: „Jednou bude nejlepší na světě.“ Přesto manažeři váhali, 15letého kluka si oťukli a údajně vzkázali: „Tady máš smlouvu na 6000 cruzeir!“ Přepočet tehdejší brazilské měny se rovnal 12 dolarům, což je v dnešním kurzu ani ne 300 korun.

Pár šupů bral na začátku kariéry, během níž nastřílel 1283 soutěžních gólů včetně 77 za Brazílii. Ale když umíral, měl podle odhadů jmění v hodnotě okolo 115 milionů dolarů (přes 2,66 miliardy korun). Přitom se uvádí, že fotbalové kontrakty tvoří v Pelého jmění jen 15 milionů dolarů, a to hlavně díky pozdnímu angažmá na důchod v New York Cosmos.

Po roce 1977 se Pelému peníze jen sypaly: reklamy od videohry přes viagru až po ekologické sandály; hraní ve filmech, autobiografie i vlastní hudební alba v rytmu samby. „Úspěch není zadarmo. Je to tvrdá práce, obětování, a především láska k tomu, co děláte,“ říkával brazilský národní klenot. Ne, Pelé nebyl zdaleka nejbohatší, ale fotbalovou nesmrtelnost má předplacenou na věky věků!

Legendární brazilský fotbalista Pelé
Legendární brazilský fotbalista Pelé
Svět truchlí kvůli Pelému: Tři dny státního smutku v Brazílii, vzkazy hvězd
Video se připravuje ...