Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pozadí zlatého byznysu zkrachovalého hokejisty Sýkory: Takhle obral kámoše o miliony!

Autor: Václav Baumann

Vložit peníze do zlata? Podle expertů jde dlouhodobě o jednu z nejjistějších investic vůbec. Někdejší hokejista Michal Sýkora (49) přesto v tomhle podnikání skončil v minusu přes 200 milionů korun! Blesk rozkryl proč.

Dvojnásobný mistr světa a borec s letitými zkušenostmi v NHL se po konci kariéry vrhl na podnikání. Přes neúspěchy u akcií, nemovitostí nebo vína nakonec skončil u zlata. A tam se konečně chytil! I v odborných časopisech se o Sýkorovi psaly obdivné články a na investiční zlato během poslední dekády nalákal také mnoho kamarádů z řad sportovců.

Většinou ovšem nešlo o běžný prodej slitků, které si lidé uloží někde doma v šuplíku. Sýkora pro své parťáky a movitější klienty nabízel i možnost tzv. spoření.

Rostl do nebe

Princip byl jednoduchý – člověk si koupí zlato (řekněme kilogramovou cihličku za 1,3 milionu korun), které bude mít Sýkora v úschově. Ten s ním může dál obchodovat a investoři na oplátku dostávají každý měsíc dividendu (zhruba 5 tisíc korun). Takhle to trvá pět let, po jejichž uplynutí pak Sýkora kupci slitek fyzicky předá (či odkoupí zpátky).

V praxi to tak zpočátku fungovalo. Potíže nastaly až okolo roku 2018, kdy Sýkora svůj byznys víc a víc rozšiřoval. Pustil se do obchodování se stříbrnými šperky a chtěl také proniknout až na asijský trh. Jenže v té době ho měl krutě podrazit jeden z obchodních partnerů, který dle soudních zápisů exhokejistu připravil o více než 100 milionů korun!

Kde jsou slitky?

„Michal měl moc velké oči a zkoušel zabrousit i do něčeho jiného. Tam vydal peníze, což mu krachlo, a najednou se mu to všechno rozpadlo,“ řekl Sportu jeden z poškozených sportovců. Těm se nejprve slíbené výplaty dividend začaly zpožďovat, až přestaly chodit úplně. A když věřitelé chtěli, aby jim Sýkora předal fyzický slitek, po zlatu se najednou slehla zem...

Celková dlužná částka se nakonec vyšplhala na více než 200 milionů korun, někdejší obránce přišel o dva baráky, rozpadlo se mu manželství, jsou na něj exekuce a čelí také mnoha trestním oznámení.

Kdo zahučel nejvíce?

hráč                      sport   Sýkorův dluh

Roman Červenka  hokej    25 764 581 Kč

Robert Kousal       hokej     4 059 503 Kč

Václav Pletka        hokej     3 305 628 Kč

Dušan Švento       fotbal     3 000 000 Kč

Jiří Tlustý              hokej      2 875 000 Kč

S Vladimírem Růžičkou takhle v roce 2002 letěli na olympiádu. Teď chce kouč po Sýkorovi celkem 2 301 264 Kč
S Vladimírem Růžičkou takhle v roce 2002 letěli na olympiádu. Teď chce kouč po Sýkorovi celkem 2 301 264 Kč