Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Eden dnes uvidí pro našince pikantní finále Konferenční ligy: Česká rvačka

Autor: Petr Němec

Vysochanému muzikusovi Antonínu Dvořákovi byl ten obřad před Rudolfinem celkem fuk. Kopaná holt není opera Rusalka, ovšem odehrála se tam velká paráda.

Představení poháru pro vítěze Konferenční ligy UEFA. V do mrtě vyprodaném Edenu si to o něj dnes (21:00, ČT sport) rozdají Fiorentina s West Hamem.

Kdo si sáhne?

»Hrnec« vyrobený z mosaze, který měří 57,5 centimetru a váží 11 kilogramů, přinesli na pódium asociační předseda Petr Foušek (60) a slavný internacionál Tomáš Ujfaluši (45). „Dva, nebo jeden z našich kluků budou zklamaní, že si na ni nesáhnou,“ zadumal se »Ujfa«. Ti dva jsou Tomáš Souček (28) a Vladimír Coufal (30) z londýnských »Hammers«. Ten jeden je italská »Fialka« Antonín Barák (28). Porvou se o trofej, o slávu a taky o prachy.

Vítěz finále se totiž pro příští sezonu kvalifikuje o level výš – do skupiny Evropské ligy, což jedním vrzem obnáší 207 milionů korun (120 za triumf v KL + 87 za postup do EL). Na poraženého z Vršovic zbude pouze 72 »míčů«.

Pokopou se?

Tak to bychom měli pohár a peníze, jenže ve hře jsou i rozkopané vztahy. Antonín Barák se nedostal do nominace národního áčka na duely s Faerskými ostrovy a Černou Horou, což šéftrenér reprezentace Jaroslav Šilhavý (61) vysvětlil takto: „Nechoval se v týmu vždy úplně správně.“

Za jeho diplomatickou řečí se podle kuloárů skrývá Barákova kritika formy – neformy právě Součka s Coufalem a jejich protežování. Ti dva to vědí, takže to dnes v chrámu Slavie bude třaskavá pikantérie tria exslávistů.

Tomáš Ujfaluši a Petr Fousek s trofejí pro vítěze
Tomáš Ujfaluši a Petr Fousek s trofejí pro vítěze