Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Pro Berlusconiho (†86) truchlí i fotbal: Dojemný vzkaz od jeho klubu

Autor: ČTK, ptr

Fotbalový funkcionář a bývalý italský premiér Silvio Berlusconi zemřel v pondělí v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Prezidentovi fotbalového klubu z Monzy, politikovi, miliardáři a zakladateli největší italské mediální společnosti Mediaset bylo 86 let. Informoval o tom list Corriere della Sera.

Kontroverzní funkcionář působil v italském fotbale dlouhá léta. Dřívější majitel slavného velkoklubu AC Milán se později stal prezidentem menšího klubu z Monzy. „Prázdnota, kterou nelze nikdy zaplnit, navždy s námi. Děkujeme za vše, prezidente,“ rozloučila se dojemně klub se Berlusconim.

Miliardář proslulý svými eskapádami a skandálními činy si ani v Monze neodpustil řadu bizarních prohlášení a činů, které vzbuzovaly velký ohlas. Naposledy vzbudil celosvětovou pozornost před půl rokem, kde svým hráčům slíbil za vítězství autobus plný prostitutek.

„Řekl jsem klukům: Teď hrajete proti Milánu, proti Juventusu a tak dále. Když dokážete jeden z těch velkých týmů porazit, přivezu vám do kabiny autobus plný prostitutek,“ popisoval Berlusconi na videu z předvánoční večeře s hráči, manažery a sponzory, jež se následně rozšířilo na sociálních sítích.

Jeho zdraví se intenzivně řešilo od letošního dubna, kdy lékaři poprvé přiznali, že se potýká s chronickou leukémií. V předchozích letech ho limitovaly zejména problémy se srdcem - v roce 2016 postoupil operaci srdeční chlopně. V roce 2019 ho lékaři operovali kvůli neprůchodnosti střeva a rok později skončil v nemocnici po nákaze koronavirem.

Berlusconi byl více než tři dekády jednou z hlavních postav italské vysoké politiky a opakovaně zastával post premiéra, kterým se stal poprvé v roce 1994. Jeho politický vliv ochabl po roce 2013, kdy ho Senát zbavil mandátu, protože byl odsouzen za daňové podvody.

Poslední fotografie Silvia Berlusconiho před smrtí. Psalo se 19.5 2023.
Poslední fotografie Silvia Berlusconiho před smrtí. Psalo se 19.5 2023.