Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Hokejová legenda Jelínek končí jako správce kluziště Na Františku: Musím to tu rozpustit!

Autor: Jiří Beneš

Už je to přes 18 let, co tady poprvé zamrazil led. Ale Tomáš Jelínek (60), bývalý kapitán hokejové reprezentace a persona Sparty, teď musí správcovskou kariéru ukončit. Kluziště roztaje a jemu se z nostalgie tají dech...

„Zítra to rozpustím a bude konec,“ pokrčí Jelínek rameny při rozhovoru s Bleskem. V samém srdci Prahy nechal kus života, z šikovného křídelního útočníka se stal »Ferdou Mravencem«, zastal práci všeho druhu.

Rolbař samouk

Sparťanský odchovanec a držitel tří bronzových medailí z mistrovství světa i stejně cenného kovu z olympiády v Albertville 1992 kdysi oslovil podnikatele Milana Vopičku: „Nemáš pro mě něco?“ Odpověď dostal ve sportovním areálu Na Františku, který Vopičkova firma Sport-Technik Bohemia od roku 2004 provozovala.

„Milan říkal: Hrál jsi hokej, tak tady udělej led, na rolbě se naučíš! Byl jsem samouk. Přijeli sem rolbaři, aby mi ukázali, jak zacházet s páčkami a jeli domů,“ vzpomíná »Jelen« s úsměvem na začátky své druhé kariéry. Ale jinak je smutný, až ho zamrazí...

Sliby chyby

Teprve minulý týden se vedoucí areálů dozvěděl, že kvůli nevypsanému výběrovému řízení a drahým energiím Praha 1 rozhodla o zavření ledové plochy k 12. lednu, byť obvykle se Na Františku bruslilo až do března.

„Pro mě to byl velký šok,“ přiznává. Hokejové legendy se 49 starty za Ottawu v NHL se nikdo na nic neptal! „Můžu vás ujistit, že lidi, kteří sedí v kanceláři a nepohybují se v areálu, tak vůbec nemají šajn, o čem to je, co to obnáší, co se musí opravit…,“ zamračí se Jelínek na politiky a úředníky.

Doufal, že u ledu dokončí sezonu, nebo že radnice smlouvu prodlouží. „Mrzí mě, že to všechno byly sliby chyby a nic se nevyplnilo a já musím končit takovým způsobem,“ uleví si Jelínek, než ve čtvrtek večer definitivně vypne chlazení.

Hokejová legenda Jelínek končí jako správce kluziště Na Františku.
Hokejová legenda Jelínek končí jako správce kluziště Na Františku.