Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Soud nařídil hokejovému obchodníkovi se zlatem Sýkorovi: Vrať pět milionů!

Autor: vba

Věděl, že jeho podnikání jde do kopru. A tak z účtu vysál 5,5 milionu korun! K takovému verdiktu, byť zatím nepravomocně, došel v kauze Michala Sýkory (49) krajský soud.

Dvojnásobný mistr světa a bratr pardubické ikony Petra Sýkory (44) po konci hokejové kariéry přesedlal na byznys se zlatem. Zprvu se mu dařilo a na investice úspěšně lákal mnoho sportovních kamarádů. Jenže pak se Michal (dle svých slov) zle spálil u svých obchodních partnerů, dostal se do dluhové spirály a nakonec skončil až v insolvenci.

Třicet transakcí

Ale právě v době, kdy začal krachovat, si na svůj osobní účet nechal poslat ve 30 splátkách celkem 5,5 milionu korun. „Dlužník úmyslně zkrátil uspokojení všech věřitelů, přičemž tento úmysl musel být žalovanému znám. Veškerá jednání dlužníka byla učiněna v době jeho úpadku,“ je napsáno v žalobě, které dal soud za pravdu. „Žalovaný je povinen vydat peněžité plnění v celkové výši 5 450 049,61 Kč,“ stojí v rozsudku.

Sýkora se proti němu odvolal, jde ale vlastně o nejmenší z jeho problémů. Věřitelé, mezi něž patří třeba kapitán hokejového nároďáku Roman Červenka (37) či brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík (34), chtějí zpátky dohromady 260 milionů kaček! »Sejk« navíc stále nenašel zlato za desítky milionů korun, které měl mít v trezoru...

V případě, že se Sýkorovi u soudu prokáže vina, může si ve vězení odsedět až 10 let.

Bývalý hokejista Michal Sýkora u soudu.
Bývalý hokejista Michal Sýkora u soudu.