Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obrovské neštěstí na známém okruhu: Dva testovací piloti zemřeli! Mrazivé spojení s Laudou

Autor: OB

Na nechvalně známém německém okruhu Nürburgring, zemřeli při zkušební jízdě dva jezdci. Tu organizovala firma Goodyear, která zde prováděla test nových pneumatik.  Na stejném okruhu měl v roce 1976 nehodu i legendární Niki Lauda (†70), který tehdy přežil s těžkými popáleninami.

Smrtelná nehoda dvou testovacích pilotů se odehrála ve středu na závodním okruhu Nürburgring v oblasti Eifel v západním Německu. Firma Goodyear potvrdila, že šlo o její zaměstnance z pobočky v nedalekém Lucembursku. „Vůz, který byl použit na testovací jízdy na okruhu, havaroval. Toto vozidlo bylo jediným účastníkem nehody,“ řekl mluvčí trati Nürburgring.

Dále uvedl, že i přes okamžitý zásah záchranářů se ani jednoho z pilotů nepodařilo zachránit. Toto závodiště je přitom jedno z nejoblíbenějších míst jak pro profesionální, tak amatérské jezdce. Pořadatelé v důsledku smrtelné nehody zrušili všechny turistické jízdy.

Také firma Goodyear se k nehodě vyjádřila. Ve svém prohlášení uvedla, že je zarmoucena smrtí dvou jezdců a bude nadále spolupracovat s úřady na vyšetřování.  

Účastníky této tragédie byli devětatřicetiletý Lucemburčan Christian Franck a čtyřiačtyřicetiletý Němec, jehož jméno nebylo uvedeno. Testování pneumatik mělo trvat čtyři dny. Třetí den však muži ztratili kontrolu nad svým vozem, kterým bylo Porsche 911. Německá automobilka potvrdila, že auto bylo vyrobeno v jejich továrně, další informace však zatím poskytovat nechce.

Nebyla to však jediná tragická havárie, která se na tomto okruhu stala. V roce 1976 zde bourala legenda Formule 1, Niki Lauda. Rakouský závodník tu měl nehodu ve dvou set kilometrové rychlosti, po které jeho auto začalo okamžitě hořet. Lauda byl nakonec vyproštěn a s těžkými popáleninami převezen do nemocnice. Zemřel až v roce 2019 na zápal plic.

Legendární jezdec Formule 1 Niki Lauda utrpěl své zranění právě na okruhu Nürburgring
Legendární jezdec Formule 1 Niki Lauda utrpěl své zranění právě na okruhu Nürburgring