Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šílené zákulisí fotbalového svátku v Praze: Napadení policisté a bitka u chrámu!

Autor: ČTK, pl, sm

Nic jim není svaté! Do hlavního města České republiky přicestovaly společně s fotbalisty Kodaně také stovky jejich příznivců. Kvůli konfliktům v Dánsku z minulého týdne byla policie ve střehu. I tak si ale měli někteří fanoušci z obou táborů vyřizovat účty. A to rovnou u Týnského chrámu! To ale nebyl jediný incident, který policie musela řešit...

Policisté od pondělí monitorovali pohyb a chování fotbalových fanoušků související se včerejším utkáním pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné, které považovali za rizikový. Dosud nemuseli řešit vážnější problémy. ČTK to po odchodu fanoušků z Letné ve 23:00 řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie se ale zabývá incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě. Fotbalisté Sparty večer podlehli v domácí odvetě 3. předkola Ligy mistrů FC Kodaň. Zahrají si závěrečné předkolo Evropské ligy.

Vzduchem měly létat židle

Odpoledne policisté doprovodili pochod příznivců dánského týmu, který se obešel bez potíží. Zápas začal v 19:00, brány stadionu se otevřely v 17:30. Po skončení zápasu byl podle policie odchod fanoušků ze stadionu poklidný.

Do incidentu u Týnského chrámu se podle dostupných informací zapojili fanoušci obou týmů. ,,Kolem půl dvanácté večer jsme na linku 158 obdrželi oznámení o údajné rvačce několika osob v restauraci v ulici Týnská. Policisté po příjezdu už nikoho nezastihli, případ dál vyšetřují, mimo jiné zkoumají kamerové záznamy," uvedl Rybanský.

Na sociálních sítích se objevily záznamy krátké potyčky, při níž podle svědků létaly vzduchem sklenice, židle a další vybavení restaurace. Na pořádek v okolí Staroměstského náměstí dohlíželi během noci i policisté ze speciální pořádkové jednotky, kteří zkontrolovali několik fanoušků Kodaně. ,,Zatím jsme nikoho neobvinili ani nestanovili, zda se jedná o přestupek," dodal Rybanský.

Napadení policistů a drogová tečka

Ve středu dopoledne ale vyšlo najevo, že bitka u chrámu nebyla jedinou černou kaňkou, kterou musela policie řešit. Podle Aktu.cz totiž byla ve večerních hodinách napadena hlídka kriminalistů v civilu v Letenských sadech dvěma fanoušky Sparty. Policisté prováděli běžnou kontrolu, když oba fanoušci na jednoho z policistů zaútočili a způsobili mu zranění vyžadující pracovní neschopnost.

Navzdory tomu se ale policistovi spolu s kolegou povedlo příznivce pražského klubu zpacifikovat a dokonce u nich našli více než 5 gramů metamfetaminu! Pro oba fanoušky tak bude mít incident dohru, jelikož čelí podezření z útoku na úřední osobu a jeden z nich navíc přechovávání drog.

Bezproblémový pochod

Včera zhruba v 16:30 vyšli fanoušci Kodaně ze Staroměstského náměstí. Zamířili Pařížskou ulicí a přes Čechův most na Letnou. Byly jich zhruba dvě stovky. Ke stadionu dorazili asi za 50 minut. Podle zpravodajky ČTK byl pochod klidný.

Na večerní odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů dohlédly v hlavním městě stovky policistů. Zápas česká policie označila za rizikový, zejména kvůli protiprávnímu jednání příznivců obou celků před prvním zápasem v Kodani a po něm minulé úterý. ,,Z tohoto důvodu byl navýšen počet policistů na bezpečnostním opatření, a to především o policisty pořádkových jednotek," uvedl v pondělí Rybanský. Podle dánských listů Ekstra Bladet či B.T bylo před týdnem před úvodním zápasem obou celků zadrženo v dánské metropoli 39 fanoušků Sparty kvůli potyčce s domácími příznivci.

Na bezpečnost dohlíželo několik stovek policistů z pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminální služby. Zapojili se také členové antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky spolu s policisty na koních, psovody a leteckou službou. V okolí letenského stadionu museli obyvatelé a návštěvníci Prahy počítat s dopravními omezeními.

Kodaňský klub přijely podpořit masy fanoušků! Při svém pochodu směr Letná doslova zahltili ulice Prahy!
Kodaňský klub přijely podpořit masy fanoušků! Při svém pochodu směr Letná doslova zahltili ulice Prahy!