Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Zákeřná nemoc bývalého extraligového hokejisty Kranjce: Zdrcující diagnóza!

Autor: pl

Necelý půl rok zpátky zveřejnila Andreja, manželka někdejšího extraligového hokejisty Aleše Kranjce (42), emotivní příspěvek, kde žádala o pomoc pro svého milovaného, který trpí zákeřným onemocněním. Diagnóza lékařů ale není pro někdejšího extraligového beka ani trochu příznivá.

Amyotrofická laterální skleróza, zkráceně ALS. Přesně tímto onemocněním trpí bývalý obránce Českých Budějovic či Chomutova Aleš Kranjc, kterému je největší oporou jeho láska Andreja. Sympatická bruneta zveřejnila v dubnu příspěvek, kde žádá veřejnost o pomoc.

„Náš život se obrátil vzhůru nohama. Naši cestu zkřížila vážná nemoc, kterou nikdo nečekal. Přišla tak nenápadně a přitom tak rychle. Zničila Alešovu schopnost se volně hýbat. Zničila mu možnost pokračovat ve sportovní kariéře a především mu zničila možnost trávit čas venku, v přírodě, na ledě a na kole se svými dětmi,“ uvedla Andreja na sociální síti. Kranjc začal pociťovat první příznaky nemoci před dvěma lety. Kvůli tomu byl nucem ukončit kariéru.

Diagnóza navíc nevypadá pro někdejšího slovinského reprezentanta ani trochu dobře. Podle lékařů je předpokládaná délka života s tímto onemocněním pouze tři roky! Naděje na delší život pro Kranjce ale stále existuje. „V USA jsme našli kliniku, která se na léčbu tohoto onemocnění specializuje,“ prozradila Andreja a pokračovala. „Dávají pacientům velkou naději. Bohužel náklady na léčbu jsou velmi vysoké a přesahují všechny naše možnosti,“ doplnila.

Konkrétní částka, kterou Kranjc potřebuje na léčbu? Téměř 21 milionů korun. Ke sbírce v minulosti vyzval i jihočeský celek, který dal do dražby hrané dresy z uplynulého ročníku. Nejedná se pouze o České Budějovice, které se rozhodli pomoct sedminásobnému účastníkovi mistrovství světa.

Peníze na jeho léčbu bude vybírat i jeho další bývalý celek, konkrétně Vídeň Capitals. Zástupci rakouského klubu uvedli, že v neděli 15. října budou na stadionu prodávat 700 speciálních puků, jejichž výtěžek půjde na pomoc Aleši Kranjcovi. Cena jednoho bude 245 korun. Nyní nezbývá než doufat, že se peníze pro slovinského sympaťáka vyberou včas.

Bývalý obránce Aleš Kranjc trpí zákeřným onemocněním ALS
Bývalý obránce Aleš Kranjc trpí zákeřným onemocněním ALS