Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hokejista zemřel po zásahu bruslí do krku: Zásadní krok týmu Petra Čecha!

Autor: OB

O víkendu tragicky zemřel hokejista Adam Johnson (†29), kterému bylo protivníkovou bruslí proříznuto hrdlo. Ve světě se začalo okamžitě volat po zpřísnění bezpečnostních podmínek hráčů a jako první se k celé situaci postavil tým bývalého českého brankáře Petra Čecha (41). Vedení svým svěřencům totiž přikázalo nosit chrániče krku.

Brutální snímky zraněného hokejisty, jemuž z podříznutého hrdla teče obrovské množství krve, obletěly celý svět. Fanoušci na stadionu plakali a dokonce i omdlévali. Na sociálních sítích se množily zdrcené zprávy o tom, jak na tento hororový zážitek už nikdy nezapomenou.

Tragická nehoda okamžitě rozvířila debatu o chráničích krku, díky kterým by se do budoucna dalo předcházet podobným zraněním. Jako první toto pravidlo zavedl anglický tým Oxford City Stars, ve kterém hraje třetí nejvyšší soutěž také bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

„Tyto chrániče se stanou neodmyslitelnou součástí výstroje našich hráčů a to při zápasech i trénincích,“ uvedl klub na svých stránkách. „Tímto rozhodnutím, které urychlila tragická smrt Adama Johnsona, apelujeme i na ostatní týmy, aby se k nám v zavedení krčních chráničů přidali. Chceme zajistit, aby byla přijata veškerá možná bezpečnostní opatření, díky kterým budou hráči chráněni,“ pokračovalo vyjádření Oxfordu.

Kromě Velké Británie toto pravidlo zvažuje zavést také nejvyšší německá hokejová liga, která by pro své hráče chtěla chrániče krku také. „Na našem zasedání sportovních ředitelů klubů 27. listopadu budeme hovořit o plánovaném zavedení krčních chráničů pro novou sezonu,“ uvedl provozní ředitel německé ligy.

Po tragické smrti amerického hokejisty se rozjela debata o chráničích krku
Po tragické smrti amerického hokejisty se rozjela debata o chráničích krku