Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Salák se podělil o nevšední zážitek v exotice: Káva z výkalů!

Autor: OB

Bývalý reprezentančí brankář má pro strach uděláno! Zatímco v Česku si obvykle většina milovníků kávy připravuje tento nápoj spíše v instatní formě, Indonésie je známá pro kávu cibetkovou. Ta má sice poměrně specifickou formu výroby, ale ani té se Alexander Salák (37) nezalekl a nápoj vyzkoušel.

Už několik měsíců tráví bývalý reprezentant Alexander Salák se svou rodinou na exotickém ostrově Bali. A nedávno se fanouškům pochlubil dost nevšedním zážitkem, na který by neměl žaludek úplně každý. Ochutnal totiž zvláštní druh kávy!

„Cibetková káva byla skvělá, jen člověk moc nesmí myslet na to, jakým způsobem se zpracovává,“ napsal Salák k fotografii, kde sedí v kavárně, společně se svými dětmi.

Kopi Luwak, jak se v Indonésii cibetkové kávě říká, se totiž vyrábí z výkalů šelmy jménem Oviječ skvrnitý. Ten plody kávovníků požírá a díky enzymům v jeho trávicím traktu mají zrnka po následném vyloučení mnohem jemnější a méně hořkou chuť. 

Tato zvířata mají však ještě jednu zajímavou vlastnost. Jsou velmi přátelská a díky vypouklým očím také pořádně roztomilá. Není proto divu, že zaujmou malé děti.

„Hugo si našel nového kámoše, prý si ho odveze s sebou domů,“ napsal Salák k fotografii, na které si jeho syn hraje s touto cibetkovitou šelmou. Jak už to však u malých dětí bývá, je pro ně velmi těžké udržet delší pozornost u jedné věci a tak si Hugo rychle našel novou hračku, kterou se stala socha obřího ptáka. „Tak toho chce prý také domů.. Tak jsme mu raději přislíbili tu cibetku,“ smál se bývalý hokejista.

Děti si s cibetkami pohráli a Alexander Salák mezi tím ochutnal kávu z jejich výkalů
Děti si s cibetkami pohráli a Alexander Salák mezi tím ochutnal kávu z jejich výkalů