Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Další rána pro Valijevovou: Smrt milované osoby!

Autor: OB

Fanoušky krasobruslení nedávno zasáhla zpráva o smrti světoznámé trenérky Natalie Dubinské (†74). Ta za svou kariéru vychovala mnoho úspěšných atletů, ale poslední čtyři roky bojovala se zákeřnou nemocí ALS. K jejímu odchodu se nyní vyjádřila také Kamila Valijevová (17), kterou měla zesnulá legenda několik let pod svými křídly.

Dubinská se krasobruslení začala věnovat už jako dítě, když jí lékař doporučil sportovat kvůli zdravotním obtížím. V roce 1963 se stala mistryní Sovětského svazu v závodech jednotlivců a o rok později získala stříbrnou medaili ve dvojicích.

Po ukončení své kariéry se začala věnovat trénování a pod rukami jí prošlo několik velkých jmen. Mezi ty nejznámější patří olympijský medailista Ilja Averbuch a Kamila Valijevová, která se nyní ke smrti své bývalé mentorky vyjádřila.

„Natalia Petrovna byla nejen úžasnou trenérkou krasobruslení, ale také učitelkou života. Nesmírně jsem jí za všechno vděčná. Navždy na tebe budu vzpomínat," napsala Kamila, která pod Dubinskou trénovala, než se v roce 2018 přesunula do týmu Eteri Tutberidzeové. S její pomocí pak vyhrála mistrovství Evropy a také získala zlatou medaili na Zimních olympijských hrách v Pekingu v závodě družstev.

Krátce na to však vyšlo najevo, že Valijevová měla pozitivní dopingový test. Řízení se táhlo dlouho, ale nakonec jí byl udělen čtyřletý zákaz činnosti a také odebrání zlaté medaile z evropského šampionátu i olympijských her. Podporu jí vyjádřila ne jen Ruská federace, ale údajně také řada jiných států. V roce 2022 pak obdržela od prezidenta Vladimíra Putina Řád přátelství.

Kamila Valijevová se vyjádřila ke smrti své bývalé trenérky Dubinské
Kamila Valijevová se vyjádřila ke smrti své bývalé trenérky Dubinské