Květoslav Šimek
4. dubna 2024 • 13:40

Z Havířova na olympiádu do Paříže! Stolní tenisté mají unikátní šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímá olympijská kvalifikace na domácí půdě? Unikátní příležitost. Elitní stolní tenisté budou 11. a 12. dubna bojovat v havířovském Národním tréninkovém centru o čtyři místa do Paříže ve smíšené čtyřhře. Aktuálně je přihlášeno 28 dvojic z celého světa, jsou mezi nimi i nedávní mistři republiky Zdena Blašková a Jan Valenta. Oba vysokoškolští studenti s podporou projektu UNIS. Blašková studuje na Ostravské univerzitě, Valenta na VŠB TUO.



„Je pro nás opravdu obrovská čest a současně i závazek, pořádat akci tohoto významu,“ říká Nikolas Endal, předseda České asociace stolního tenisu. „Olympijská kvalifikace se v Česku nepořádala už několik let.“

Čeští reprezentanti na žádné olympiádě od roku 1988, kdy se stolní tenis stal součástí Her, nechyběli. Historicky nejlepšími výsledky jsou čtvrtá místa v singlech Marie Hrachová ze Soulu 1988 a Petra Korbela z Atlanty 1996. Smíšená čtyřhra je na programu od Tokia 2020.

„Hodně jsme v poslední době společně trénovali a měli radost, že jsme na mistrovství republiky formu vyladili správně,“ těší se Zdena Blašková na kvalifikaci. Parťák Jan Valenta připouští, že důležitější akci v kariéře ještě nehrál.

„Už na mistrovství to byl docela stres, zodpovědnost a v našem případě i trochu tlak,“ líčil Valenta. „Chtěli jsme vyhrát a potvrdit nasazení. Jsme rádi, že se to povedlo a moc se oba těšíme na olympijskou kvalifikaci. Je to obrovská čest a samozřejmě velká šance se poprat o účast na olympiádě.“

Do týmových soutěží se na olympiádu ani jedno z českých družstev neprobojovalo. V Paříži se Češi mohou představit jen v mixu a v singlech. „Konkurence bude určitě obrovská, ale my věříme, že šance získat jedno ze čtyř postupových míst pro pár Valenta - Blašková tady je. Oba v Havířově trénují, oba budou moci využít výhody domácího prostředí,“ dodal Nikolas Endal.

Z kvalifikace se sice před pár dny odhlásily páry z Japonska a Koreje, ovšem i tak bude konkurence našlapaná. Přihlášený je například pátý pár světového žebříčku Lin Yun-Ju a Chen Szu-Yu z Čínské Tchaj-peje, světové šestky Alvaro Robles a Maria Xiao ze Španělska, nebo sedmý pár světa Wong Chun Ting a Doo Hoi Kem z Hongkongu.

Dvoudenní turnaj v Havířově se bude hrát vyřazovacím způsobem. Ve čtvrtek 11. dubna se bude hrát ve dvou na sobě nezávislých pavoucích a vítěz každého z nich postoupí do Paříže. V pátek 12. dubna se bude hrát stejným způsobem s tím rozdílem, že už se soutěží samozřejmě nezúčastní vítězové z prvního dne. A opět se bude hrát o dvě postupová místa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud