4. dubna 2024 • 13:20

Ledeckou vyznamenal španělský král. Je nejlepší v EU, potkala Alcaraze

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovská pocta pro český fenomén. Ester Ledecká si po konci zimní sezony zaletěla do slunného Madridu a královský palác El Pardo navštívila nejen jako turistka, ale hlavně jako čestný host. Z rukou krále Filipa VI. převzala česká lyžařka a snowboardistka cenu pro nejlepšího sportovce Evropské unie.



Španělsko vyhlašuje své nejlepší sportovce každý rok. Lesk celé události dodává účast krále Filipa VI. a jeho choti, po které jsou hlavní trofeje pojmenované. Národní sportovní cenu v minulosti získali jezdec formule 1 Fernando Alonso , tenisová superstar Rafael Nadal nebo vynikající fotbalista Xavi Hernandéz.

Letos má ceremoniál i českou stopu. Pyrenejský stát při příležitosti předsednictví Evropské unii rozšířil počet kategorií o nejlepšího sportovce celého společenství. Mezi nominacemi z celého kontinentu zvítězila právě česká obojživelnice. Španělé ocenili univerzálnost, kterou Ledecká potvrzuje od olympiády v Pchjongčchangu.

„Je mi obrovskou ctí, že jsem dneska mohla přebrat tuhle cenu z rukou krále a královny. Jsem vlastně první, kdo tuto cenu získal. Jsem ráda, že jsem jako Češka mohla tuto cenu získat,“ uvedla Ledecká v nahrávce pro média.

Nejlepším španělským sportovcem byl vyhlášen hvězdný tenista Carlos Alcaraz, cenu královny Letizie získala paratriatlonistka Susana Rodríguezová.

„Moc si toho vážím, že jsem vůbec byla v komunitě sportovců, kteří tu dnes byli a tu cenu přebírali, v čele s Carlosem Alcarazem,“ komentovala Ledecká vybranou společnost.

Vítěze 14 kategorií vybírala porota složená ze zástupců Španělského olympijského výboru, národního paralympijského výboru, sportovních svazů a novinářů.

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud