Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Slavia vede a Vízek tvrdí: Samochvála Sparty smrděla!

Autor: om

Nejvyrovnanější bitva pražských »S« o vládu nad fotbalovou ligou má po víkendu nového lídra, Slavii. Její náskok je jen minimální – jeden bod a jeden gól v rozdílu skóre. Včetně nadstavby zbývá odehrát osm kol.

Spousta indicií ukazuje najednou na triumf Slavie, která naposledy o bod vedla po 13. kole koncem října – i tehdy po prohře Sparty s Boleslaví a svému tříbodovému derby proti Bohemians.

Ladislav Vízek (69) k faktům coby expert přidal i trochu emocí. „Sparta se poslední dobou moc chválila! A samochvála smrdí, už se to nedalo poslouchat. Předtím hráli fakt dobře, ale vyčichli a můžou si za to sami!“ bilancuje souboj o titul olympijský vítěz z Moskvy 1980.

„S tím souvisí další problém Sparty – s chováním. Mají moc červených karet. Taková ztráta sebeovládání je v tomhle souboji velká přítěž,“ dodává v narážce na další vyloučení Preciada. Ke Slavii má stručný komentář.

„Jede si to svoje, pokud se nezačnou chvástat, asi to vyhrajou. Teď v Plzni věřím, že to bude z obou stran dobrý fotbal, což Slavii vyhovuje. Nejsem fanoušek Slavie ani Sparty, přeju lepšímu. Tím dlouho byla Sparta, ale poslední dobou tomu tak není a je tady vrchol sezony, proto věřím Slavii,“ zní Vízkova prognóza.

Čelo FORTUNA LIGY

  1. Slavia   27   58:19   68
  2. Sparta  27   59:21   67
  3. Plzeň   27   62:32   55

 

Kurzy na titul

Slavia  Sparta  sázkovka

1,77     1,96     Tipsport

1,75     2,00     Fortuna

1,87     1,87     Betano

 

Program do konce základní části

zápasy     Slavia              Sparta

28. kolo   PLZEŇ          BOHEMIANS

29. kolo   Olomouc          Ostrava

30. kolo   HRADEC KR. OLOMOUC

Pozn.: Velkými písmeny jsou zápasy venku.

 

To hraje Slavii do karet...

Forma

Posledních pět zápasů mluví pro Slavii, která po bezbrankovém derby jen vítězí se skóre 12:2. Získala (včetně derby) 13 bodů, Letenští za stejné období pouhých osm s pasivním skóre 4:6. Nejde jen o body, třikrát více vstřelených gólů za tento úsek je také podstatné. Zvlášť když při bodové rovnosti by po 30. kole mezi »S« rozhodovalo skóre. Rozdíl má nyní o gól lepší Slavia.

Program

Složitost soupeřů je diskutabilní téma, program ale nabízí Slavii dvě celkem zřetelné výhody: V neděli jde proti Plzni, která tři dny předtím odehraje čtvrtfinále Evropské ligy proti Fiorentině. A derby »S« v nadstavbě patrně bude v programu Sparty předcházet finále MOL Cupu. Zkrátka Slavia, kterou právě rival v poháru vyřadil, má paradoxně díky tomu větší klid na přípravu.

Kurzy

Bookmakeři (s výjimkou Betana, které vidí šance vyrovnaně) už věří více Slavii. „Hodně napoví hned další kolo. Sparta jede do Vršovic, kde ji čeká extrémně náročný úkol – porazit Bohemians. Klokani málem brali bod i v Edenu v posledním kole. Slavia míří do Plzně, která už skončí v lize téměř jistě třetí a navíc bude mít za sebou ze čtvrtka vrchol sezony v EL. To nahrává hostům,“ komentuje boj o titul bookmaker Tipsportu Petr Urban

 

...a co zbývá Spartě?

Přece jen pět měsíců vedla a její ztráta je mizivá. Roli favorita přepustila rivalovi, což může být jisté uvolnění. I kdyby Slavia udržela stejný náskok a po 30. kole vedla, pořád přijde ve druhém kole nadstavby (11., nebo 12. května) derby, v němž budou mít Letenští možnost vývoj zvrátit. Poslední dobou trpí jejich rival z tohoto utkání jistým komplexem: Už 4x v řadě Slavia nevyhrála.

 

Víte, že...

V celkovém objemu vkladů na titul u největší sázkovky Tipsport vede Slavia s 2,5 miliony korun. Na Spartu šly zatím 2 miliony.

 

Kdo doskočí dál? Ligový finiš slibuje supertěsný souboj
Kdo doskočí dál? Ligový finiš slibuje supertěsný souboj