24. února 2022 • 16:00

Ubisoft sklidil hněv komunity za chystaný Major v Emirátech. Své plány nakonec přehodnotil

Autor: Jan Hrušovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli Ubisoft zveřejnil, jak bude vypadat další sezóna turnajů v jeho hře Rainbow Six: Siege a kde se odehrají tři letošní Majory. Právě to ale přineslo obrovskou vlnu nevole.  



Ubisoft představil, že první Major se odehraje v květnu ve Spojených státech, poté druhý se bude hrát v srpnu ve Spojených arabských emirátech a poslední bude v listopadu v Asii. Výběr arabské země byl krokem vedle.

Komunita Rainbow Six se hlasitě ozvala a připomněla, že ve Spojených arabských emirátech jsou stíháni lidé z LGBTQ+ menšiny a že homosexuality může být potrestána trestem smrti.

Na sociální sítí Twitter se ozvala například komentátorka Geo. „Co se stane všem LGBT talentům a hráčům? Necháme je doma? Budeme riskovat? Požádat Fluke, aby se představila jako muž a Jess, aby smazala fotky sebe a její přítelkyně? Ráda bych o tom měla podrobnější informace, protože tohle se mi zdá v dnešní době velmi znepokojivé,“ napsala Geo ve svém tweetu.

Dále komentátorka uvedla, že hodnoty a zákony Spojených arabských emirátů nepředstavují hodnoty Rainbow Six komunity a jsou nebezpečím pro mnoho jejích přátel a vrstevníků.

Reakce Ubisoftu přišla brzy a společnost jen dva dny po zveřejnění plánů pro letošní sezónu oznámila, že srpnový Major se v SAE hrát nebude a že nyní hledá vhodnější místo. 

„Výběr lokality byl výsledkem bohaté diskuse s lokálními týmy v regionu, s vládou Spojených arabských emirátů, s našimi lokálními partnery, a jejich společným závazkem, že Major v Abu Dhabí bude událostí, na které kdokoli, ze všech genderových identit, sexuálních orientací, kulturního zázemí nebo jiných individuálních rysů, bude vítán, jako tomu bylo u jiných akcí, které se v městě konaly,“ uvedl Ubisoft ve svém prohlášení.

Ubisoft nadále pokračoval: „S tímto vědomím také slyšíme jasně a hlasitě, že členové komunity naši volbu zpochybňují, proto jsme se rozhodli přesunout Major do jiného regionu. Přesné umístění ještě nebylo stanoveno.“

"Dobré rozhodnutí," okomentovala komentátorka Geo rozhodnutí Ubisoftu. "I když tvrdí, že událost by mohla být inkluzivní, překročení hranic a dojíždění přes zemi by pravděpodobně nebylo. Jsem hrdá na komunitu, že je tak hlasitá," dodala.

Vydavatel hry Rainbow Six: Siege také uvedl, že i nadále bude pokračovat v rozvoji esportu v oblasti Blízkého východu a severní Afriky, protože tato část světa se rychle rozvíjí v klíčové centrum videoher.

Nejde však o první znepokojení esportové komunity ve spojení se světem petrodolarů a partnerů z arabského světa. V minulosti se kritika zvedla proti spojení evropské ligy LEC a organizátora turnajů Blast se saudskoarabským futuristickým městem NEOM.

Naposledy se rozporuplné reakce objevily při oznámení, že saúdskoarabská firma Savvy Gaming Group napojená na vládní investiční fond koupila společnost ESL Gaming a platformu FACEIT za jeden a půl miliardy dolarů. Populární CS:GO reportérka Frankie Ward k tomuto spojení napsala, že z něj má zlomené srdce

Témata:  esport, Rainbow Six
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud