Radek Špryňar
15. března 2020 • 12:27

Tribuna Sever spustila protest proti FAČR: Epicentrum nákazy fotbalu!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Transparenty, lidé se zahalenými obličeji, někteří v plynových maskách, efekt všemu dění dodávaly čoudící dýmovnice. Dramaticky to vypadalo v sobotu odpoledne před sídlem Fotbalové asociace České republiky. Slávistická fanouškovská frakce Tribuna Sever se specifickým způsobem vyjádřila proti řídícímu fotbalovému orgánu v zemi, stejně tak proti Ligové fotbalové asociaci. „Epicentrum nákazy českého fotbalu na Strahově. FAČR + LFA MAFIA,“ stálo na jednom z transparentů. Ochrana budovy zavolala policii, ještě před jejím příjezdem se skupina stačila rozprchnout.



V Česku panuje nouzový režim, drastická vládní nařízení omezila život v zemi, která sleduje vážné trampoty spojené s šířením koronaviru. Veškeré sportovní soutěže jsou zastaveny, případně úplně zrušeny. Zavřená jsou mnohá sportoviště. V této atmosféře se k akci rozhoupala část slávistické fanouškovské frakce Tribuna Sever.

V sobotu odpoledne, krátce po čtvrt na pět, zhruba patnáctičlenná skupina fotbalových radikálních fanoušků dorazila před sídlo Fotbalové asociace České republiky, kde zapálili dýmovnice a rozvinuli transparent s nápisem Epicentrum nákazy českého fotbalu na Strahově. FAČR + LFA MAFIA! Celou akci členové TS zdokumentovali fotografiemi, které následně umístili na twitterový a facebookový účet Tribuny Sever. „Fanoušci mají jasno. Největší vir českého fotbalu má epicentrum na Strahově,“ psalo se nad příspěvkem na Facebooku.

Epicentrum nákazy českého fotbalu je FAČR, zaznělo na akci Tribuny Sever
Epicentrum nákazy českého fotbalu je FAČR, zaznělo na akci Tribuny Sever

„Můžeme potvrdit, že se v sobotu odpoledne stal před budovou FAČR incident, při němž skupina maskovaných lidí použila např. dýmovnice. Z veškerého jednání této skupiny máme videozáznam, který ostraha budovy předala Policii ČR. Případ je nyní v jejím šetření,“ uvedl v prohlášení Michal Jurman, tiskový mluvčí FAČR.

Členové Tribuny Sever byli oblečení do tmavých mikin s kapucemi, někteří měli zahalené obličeje šálami, jiní měli nasazené plynové masky. Podle informací iSport.cz se vše obešlo bez incidentů. Ve chvíli, kdy ochranka strahovské budovy oznámila situaci Policii České republiky, skupina radikálů se měla rozprchnout. Po příjezdu na místo už nikdo z fans u sídla asociace nebyl. Policie si vyžádala záznam z bezpečnostních kamer a celý případ nyní vyšetřuje.

„O ničem jsem nevěděl, vůbec jsem tam nebyl a o celé akci jsem se dozvěděl až na fotkách prostřednictvím sociálních sítí. O smyslu tedy nic nevím,“ řekl iSport.cz Lukáš Vala, bývalý šéf slávistického kotle, který však má ve frakci Tribuny Sever stále důležitý hlas.

Co bylo účelem?

Tato skupina slávistických ultras je obecně nastavená proti velkým institucím, mezi něž samozřejmě patří FAČR, stejně tak LFA. Byť ta nemá sídlo na Strahově, nýbrž v jiné části Prahy. Opakovanými pokřiky i výmluvnými nápisy na stadionu se v minulosti vyjádřila i proti UEFA, nejvyššímu fotbalovému orgánu Evropy. Ten bude v úterý rozhodovat o osudu evropských soutěží a pořádání mistrovství Evropy, což mohlo mít s celou záležitostí přímou spojitost.

Tribuna Sever je neznámější a nejsilnější slávistickou frakcí fanoušků s výrazným hlasem směrem k nejužšímu vedení klubu. Má svůj vlastní merchandising, svoji značku, v prostorách Edenu i fanshop se svým zbožím. Uskupení TS bylo jakýmsi dítětem Lukáše "Strašáka" Valy, po jeho ústupu z pozice už frakce není tak funkční jako dřív, do vedení se tlačí jiní lidé.

TS má účty na sociálních sítích. Slogan „Český fotbal pro fanoušky“ patří mezi její neojblíbenější. Jsou velkými zastánci pyrotechniky na tribunách. Když Slavia činila opatření proti těmto praktikám na stadionech, nebyli to schopni přijmout. Doteď se „pyro“ na Tribuně Sever objevuje.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud