17. června 2023 • 12:16

Mise splněna! Žižkov v odvetě přejel Domažlice a vrací se do druhé ligy

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší možný dárek ke 120. výročí založení klubu si nadělila Viktoria Žižkov. Tradiční pražský klub potvrdil v baráži o Fortuna národní ligu roli favorita a před vyprodaným stadionem smetl Domažlice 4:0. Po pouhém roce stráveném v ČFL se tedy Viktoriáni vrací do druhé nejvyšší soutěže.



Předsezonní cíl byl jasný. Ihned odčinit zklamání ze sestupu a vrátit se zpět do druhé ligy. Viktoria Žižkov za tímto účelem nadále fungovala dle profesionálních měřítek. „Hráči budou mít full smlouvy, trénovat budou standardně dopoledne a celý týden. Chod klubu bude též zajišťován, jako tomu bylo ve druhé lize,“ vysvětloval před sezonou režim týmu spolumajitel Viktorie Milan Richter.

Úkolem vybojovat postup bylo pověřeno trenérské duo Michal Šmarda a Václav Kotal. Zkušenější z dvojice se postupem času posunul do role jakéhosi supervizora.

Žižkovská mašina se rychle rozjela a po podzimu vévodila své skupině ČFL s náskokem devíti bodů. Přesto byl Šmarda v zimní přestávce z klubu odejit. Nahradil ho Michal Horňák.

Ani pod bývalým trenérem sparťanské rezervy se jízda Žižkova nezadrhla. Již čtyři kola před koncem měli Viktoriáni jistotu prvenství ve skupině B třetí nejvyšší soutěže a čekali na svého soupeře do baráže.

Tím se záhy stala Jiskra Domažlice. Tým z Plzeňského kraje, za nějž hrají i bývalí prvoligoví hráči David Limberský a Egon Vůch, rovněž s přehledem vyhrál svou skupinu České fotbalové ligy.

První utkání baráže skončilo v Domažlicích nerozhodně 0:0, a tak se o postupujícím do druhé ligy muselo rozhodnout pod Žižkovským vysílačem.

Švenger úřaduje v žižkovské kabině. Viktorka slaví návrat do FNL
Video se připravuje ...

Domácí přišel v klíčovém zápase roku podpořit vyprodaný stadion. Poprvé mohli domácí příznivci slavit po čtvrthodině hry. Ránu Milana Jiráska dokázal brankář Andrij Čerepko vyrazit pouze k Augustu Batiojovi a ekvádorský útočník se zblízka nemýlil.

Vedení Viktorie zdvojnásobil o dvanáct minut později Michal Řezáč. Pravý halvbek Žižkova potvrdil své ofenzivní nadání, když zpoza vápna napálil odražený míč po rohovém kopu přímo do vzdálenější šibenice. Nádherná branka hosty opařila, a tak domácí brzy slavili již tříbrankový náskok, když nadýchaný centr Davida Klusáka z přímého kopu prodloužil do sítě hlavou Radek Voltr, nejlepší střelec domácích.

Jiskra mohla do poločasu snížit, ale Petra Došlého vychytal ve vyložené šanci gólman domácích Milan Švenger.

Bývalý brankář Sparty či Příbrami se následně stal hlavní postavou největšího dramatu druhé půle. Útočník Jiskry Jan Zajíček při svém nájezdu udělal Švengerovi ve vápně kličku, při níž byl však faulován. Sám Zajíček se následně postavil k exekuci penalty. Ránu k pravé tyči ovšem Švenger zneškodnil.

Žižkovská snaha o vstřelení čtvrté branky byla odměněna deset minut před koncem. Stoper Jaroslav Tregler se vydal na útočný výlet a přesnou ranou zpoza šestnáctky poslal stadion do euforie.

Domácí hrdinové si v závěru vysloužili od fanoušků potlesk ve stoje. Žižkov je zpátky.

Play off ČFL o postup do druhé fotbalové ligy - odveta:

Žižkov - Domažlice 4:0 (3:0). První zápas 0:0, postoupil Žižkov.

Václav Kadlec končí kariéru: Nemůžu trénovat tak, jak bych chtěl
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud