13. prosince 2013 • 13:33

Liberec se k postupu profauloval. Nikdo v Evropě nehrál drsněji!

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

STATISTIKY LIBERCE | Hodně fauloval, málo střílel, ale pohárové pokračování vybojoval. Liberec slaví postup do vyřazovacích bojů v Evropské lize a po základní části mu navíc patří přední příčky ve vybraných statistikách UEFA. Jenže bohužel pro kouče Jaroslava Šilhavého to jsou zrovna ty žebříčky, na jejichž vrcholku by svůj tým nejradši vůbec neviděl.



125 faulů. Nikdo v Evropě jich nemá víc

Žádný z týmů v obou evropských soutěžích nenastřádal za šest zápasů základní části víc faulů než severočeský celek se stopětadvaceti. O devatenáct méně jich má portugalské duo z Ligy mistrů Porto a Benfika, v Evropské lize pak byl druhým nejvíce faulujícím týmem Černomorec Oděsa se 105 nečistými zákroky.

V týmové statistice libereckých faulů se o první místo dělí tři hráči se čtrnácti odpískanými zákroky. Vedle zadáka Jiřího Fleišmana byli rozhodčí nejpřísnější na borce bijící se v útoku Michaela Rabušice a Josefa Šurala.

Nejvíc žlutých, druhé místo v červených

Že hrát proti nim bolí, to se muselo nutně projevit i v počtu karet, které liberečtí fotbalisté dostal od sudích. I v tomto žebříčku patří českému týmu celkové prvenství, s devatenácti kartami jsou nejžlutějším klubem Evropské ligy. A navíc jsou na druhém místě v počtu vyloučení.

Hned v prvním zápase Liberce proti Freiburgu viděl červenou po druhé žluté Rybalka, ve druhém duelu skupiny H byl po stejném průběhu vyloučen Sackey, domácí utkání se Sevillou pak nedohrál gólman Přemysl Kovář, který za zmaření jasné šance soupeře dostal červenou kartu rovnou. "Hlavně jsem ho nechtěl faulovat ve vápně, tak jsem ho trefil venku. Ale klukům jsem to stejně zavařil," řekl po incidentu.

Nepěknou bilanci tří vyloučení sdílí se Severočechy francouzské Bordeaux, divočejší pak byl pouze konkurent z liberecké skupiny Freiburg. Ten rozhodčí oslabili čtyřikrát.

Třikrát tyč. Tak pálil muž v ofsajdu Rabušic

Vedle týmových statistik se ale hráči Liberce zapsali i do těch individuálních. Především pak Michael Rabušic. Jenže i tentokrát to mohlo být v lepších disciplínách. Reprezentačnímu útočníkovi se povedlo hned třikrát napálit brankovou konstrukci, žádný z hráčů Evropské ligy ho nepřekonal.

Tyčku trefil Rabušic pokaždé proti Freiburgu: Ta ze závěru úvodního zápasu odmítla dokonalý obrat a Liberci tak nechala jen remízu, ještě víc však mohly mrzet dva zásahy tyče z domácího utkání s německým sokem.

"Porážku beru na sebe. Měl jsem dát gól, moje chyba," kál se po zápase. Bodová ztráta totiž vzala Liberci osud z jeho kopaček, ten se tak musel v posledním kole spoléhat i na Sevillu.

Rabušicovi navíc nepatří jen tyčkové prvenství, na vysoké příčce se umístil i v počtu odpískaných ofsajdů. Rozhodčí ho na hraně nachytali hned devětkrát, jen tři hráči byli v ofsajdu častěji.

Sváteční střelci, stoprocentní Pavelka

David Pavelka se ve druhém zápase se Sevillou postaral o ten nejkrásnější gól Liberce v pohárovém podzimu – a to byla jeho první a poslední střela na branku! Rána po parádním sólu na 1:1 zařídila týmu kouče Šilhavého bod ze Španělska, ale v dalších zápasech se Pavelka střelou mezi tyče do oficiálních statistik UEFA už ani jednou nezapsal.

Malá kadence však netrápila jen Pavelku. Liberec brankáře soupeře až příliš často šetřil, za šest zápasů měl dvaadvacet střel na bránu a dvacetkrát mířil mimo. Hned devět z nepřesných pokusů si přitom připsal Rabušic. Jen osm týmů ohrozilo branku soupeře méně střelami a pouze dva účastníci Evropské ligy měli pouze devatenáct ran mimo.

Jenže byť některé jeho statistiky skutečně nejsou příliš lichotivé, Liberec spolu s dalším českým zástupcem v evropských pohárech Viktorií Plzeň dosáhl pro domácí fotbal mnohem důležitějšího čísla: zvýšení českého koeficientu a s tím spojenou obrovskou šanci na dvě místa v kvalifikaci o přespříští ročník Ligu mistrů.

Fotbalisté Liberce se radují po výhře nad Estorilem. Ta spolu s vítězstvím Sevilly nad Freiburgem znamenala postup pro český tým do vyřazovací fáze Evropské ligy
Fotbalisté Liberce se radují po výhře nad Estorilem. Ta spolu s vítězstvím Sevilly nad Freiburgem znamenala postup pro český tým do vyřazovací fáze Evropské ligy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud