12. prosince 2013 • 22:20

Skvělé! Boj s Rumuny dopadl vítězně, Češi získali DVĚ místa v Lize mistrů!

Autor: jon, kah, šq, mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOEFICIENTY | Velké přání se vyplnilo. Od sezony 2015/2016 se s největší pravděpodobností o Ligu mistrů poperou dva české týmy. Díky úterní výhře Plzně nad CSKA Moskva a neúspěchu rumunských celků (prohra Steauy s Chelsea, remíza Pandurie s Ferreirou) se Česko v pořadí koeficientů dostane na důležité 15. místo před Rumunsko.



Byl to velice těsný boj. Před závěrečnými zápasy Plzně, Liberce, Steauy Bukurešť a Pandurie na tom bylo lépe Rumunsko. Celkový pětiletý koeficient drželo na hodnotě 27,007, Česko zaostávalo o 0,157 bodu. České kluby musely v posledním kole získal v součtu o jeden bod víc než jejich největší koeficientový konkurent.


To se nakonec povedlo a Češi své rivaly v žebříčku přeskočili. Plzeň totiž porazila CSKA Moskva 2:1 (výhra se počítá za dva body), zatímco Steaua prohrála 0:1 na Chelsea. Když Panduria ve čtvrtečním duelu doma remizovala 0:0 s Ferreirou (remíza je za jeden bod), bylo jasné, že se Česko posune na 15. příčku.

Boj o 15. místo v žebříčku koeficientů
15. ČESKO 27,850
16. Rumunsko 27,257
17. Izrael 26,625

Rumuni už žádného zástupce v jarní fázi evropských pohárů nemají, tudíž už Česko nemohou předstihnout.

Hodnota českého koeficientu po zápase Liberce v Estorilu dělá 27,850, Rumunsko má 27,257.

Na sedmnáctém místě hodnocení je však Izrael s 26,625 body a Maccabi Tel Aviv je v Evropské lize stále ve hře. Pokud by české týmy ve vyřazovací části zkolabovaly, mohl by je izraelský celek výjimečnými výsledky ohrozit.

Zisk bodů do koeficientu se dělí počtem klubů, které nastoupily do evropských pohárů. Izrael stejně jako Česko vyslal čtyři, aby tedy Tel Aviv svou zemi vytáhl na patnáctou příčku, musel by v případě nulové úspěšnosti českých týmů musel uhrát alespoň pět bodů.

V současném systému to znamená dvě výhry a remízu, bonusový bod také dostane tým za postup do čtvrtfinále a každého dalšího kola. Koeficient by Maccabi pětibodovým úspěchem navýšilo o 1,25 na 27,875, tedy víc než na případně nezměněnou českou hodnotu.

Patnáctá příčka je velmi důležitá. Zemi totiž zajišťuje dva zástupce v předkolech Ligy mistrů, k tomu tři týmy dostanou možnost startovat v Evropské lize. V Česku tak budou od sezony 2015/2016 dva kluby, které zasáhnou do předkol nejprestižnější milionářské soutěže!

Takovou možnost mělo Česko naposledy v sezoně 2009/2010, kdy do předkol šly mistrovská Slavia (vypadla s moldavským Tiraspolem) a druhá Sparta (vypadla s Panathinaikosem). Od té doby zasahoval do Ligy mistrů jen český mistr, dvakrát se do hlavní fáze dostala Viktoria Plzeň.

Česku se navíc zvedne počet pohárových účastníků. Dosud šel jeden tým do předkola Ligy mistrů, tři do předkol Evropské ligy. Od sezony 2015/2016 se v Evropě představí celkem pět českých týmů.

Euforie v Plzni! Věřili jsme, že postup uděláme, jásali hráči
Video se připravuje ...

Plzeňští fotbalisté při děkovačce po vyhraném zápasu LM nad CSKA
Plzeňští fotbalisté při děkovačce po vyhraném zápasu LM nad CSKA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud