6. srpna 2015 • 21:30

Severočeská euforie! Po Liberci postupuje v EL i Jablonec

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Otočka o stoosmdesát stupňů! Poté, co ve středu nezvládly odvety 3. předkola Ligy mistrů Sparta a Plzeň, podařila se dalším českým celkům v Evropské lize výtečná náprava. Po Liberci, který smázl izraelský Hapoel Kirjat Šmona, se z překvapivého postupu do play off raduje i Jablonec. Severočeši zvítězili v Kodani 3:2 a vyřadili favorizovaného soupeře, který hrál od 64. minuty bez vyloučeného Verbiče.



Severočeši mají dál šanci, že se na pátý pokus poprvé dostanou do skupinové fáze pohárů. Soupeře pro čtvrté předkolo se dozvědí při pátečním losu, v němž budou figurovat mezi nenasazenými kluby.

Jablonec na stadionu Parken ve 14. minutě poslal do vedení Tomáš Wágner , v úvodu druhé půle zvýšil Slovák Ján Greguš. Závěrečnou půlhodinu sice dánský tým dohrával bez vyloučeného Benjamina Verbiče, přesto skóroval Nicolai Jörgensen. Třetím gólem odpověděl Martin Pospíšil, ale Federico Santander těsně před koncem opět snížil. V závěru už hosté těsný náskok udrželi.

Jablonec, který nastoupil v totožné sestavě jako doma, se dlouho nedostával do šestnáctky domácích. Poprvé se to Severočechům povedlo ve 14. minutě a hned z toho byl vedoucí zásah. Po skrumáži před brankou se hlavou prosadil důrazný Wágner.

Jablonecký útočník Tomáš Wágner se raduje z branky v síti Kodaně
Jablonecký útočník Tomáš Wágner se raduje z branky v síti Kodaně

Přestřelka a drama na závěr

V úvodu nepříliš aktivní Kodaň inkasovaný gól probudil. Santander v dobré pozici jen těsně nedosáhl na přihrávku a Ankersenovu střelu zblokovala jablonecká obrana. Na druhé straně po dalším závaru trefil Wágner z úhlu tyč.

Dánský vicemistr sice vyhrál předchozích pět soutěžních zápasů nové sezony, ale na soupeřovu obranu v prvním poločase nedokázal vyzrát. Santanderův přímý kop krátce před pauzou skončil jen na horní síti.

Kodaň opravdu zahrozila až na začátku druhé půle. Delaneyho střelu vytáhl brankář Hrubý na roh a Santanderův nepovedený centr skončil na břevně.

V 53. minutě znovu udeřili Jablonečtí. K přímému kopu se postavil Greguš a míč krásně zatočil k tyči. Ještě hůř bylo domácím za jedenáct minut. Autor vítězné branky z Jablonce Verbič totiž dostal za urážku rozhodčího rovnou červenou kartu.

Kodaň si ale i v deseti vypracovala velký tlak. Ránu Amarteye chytil Hrubý, další pokusy byly sraženy na roh. V 72. minutě už domácí snížili, když si Nicolai Jörgensen pohrál s bránícím Pernicou i Masopustem a zblízka prostřelil jabloneckého brankáře.

Domácí v závěru hodně drželi míč, přesto ještě jednou inkasovali. V 83. minutě Karavajev narazil míč Pospíšilovi, který zpoza pokutového území zavěsil další povedenou ranou.

Jablonec však dvoubrankový náskok opět neudržel a v závěru připustil další drama. Dvě minuty před koncem totiž dostal volný Santander dost času hlavičkovat za Hrubého. České mužstvo nicméně přečkalo i pětiminutové nastavení a mohlo slavit postup.

Jablonečtí tak napodobili Plzeň, která Kodaň vyřadila v předkole Ligy mistrů v roce 2011. Dánové doma prohráli soutěžní utkání poprvé od loňského prosince.¨

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:

FC Kodaň - FK Jablonec 2:3 (0:1)

Branky: 72. N. Jörgensen, 88. Santander - 14. Wágner, 53. Greguš, 83. Pospíšil. Rozhodčí: Trattu - Soteriu, Viktoros (všichni Kypr). ŽK: Kvist, Santander - Wágner, Hübschman, Greguš, Mingazov. ČK: 64. Verbič (Kodaň). Diváci: 14.142. První zápas: 1:0, postoupil Jablonec.

Kodaň: Andersen - Ankersen (86. Nilsson), Antonsson, M. Jörgensen, Augustinsson - Kvist (61. Kusk), Amartey, Delaney, Verbič - Santander, N. Jörgensen. Trenér: Solbakken.
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Masopust (72. Mingazov), Pospíšil, Greguš, Crnkič (88. Rossi) - Wágner (82. Doležal). Trenér: Šilhavý .

MATCH OVERVIEW LEGACY
6. 8. • 19:45
FC Kodaň
FC Kodaň
2:3
ONLINE
6. srpna
19:45
FK Jablonec
FK Jablonec
Góly

Domácí: 72. N. Jørgensen, 88. Santander

Hosté: 14. Wágner, 53. Greguš, 83. Pospíšil

Sestavy

Domácí: Andersen – Ankersen (86. Nilsson), Antonsson, M. Jørgensen, Augustinsson – Kvist (61. Kust), Amartey, Delaney (C), Verbić – Santander, N. Jørgensen. Trenér: Stale Solbakken.

Hosté: Hrubý – Karavajev, Pernica, Beneš, Novák – Hübschmann (C) – Masopust (72. Mingazov), Pospíšil, Greguš, Crnkić (88. Rossi) – Wágner (82. Doležal). Trenér: Jaroslav Šilhavý.

Karty

Domácí: Kvist, Santander, Verbić (č)

Hosté: Wágner, Hübschmann, Greguš, Mingazov

Rozhodčí

Leontios Trattou – Michael Soteriou, Sotiris Viktoros (všichni CYP)

Stadion

Parken, Kodaň

Návštěva

14 142 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud