12. prosince 2015 • 14:00

VYSVĚDČENÍ za EL: Skvělá Sparta, hrdý Liberec a nahá Plzeň

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké známky udělil deník Sport fotbalistům Plzně, Sparty a Liberce za základní skupiny Evropské ligy?Jaké známky udělil deník Sport fotbalistům Plzně, Sparty a Liberce za základní skupiny Evropské ligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Český fotbal měl poprvé v historii trojnásobné zastoupení v základních skupinách Evropské ligy, jenže do vyřazovací části postoupila pouze Sparta. Liberci pokus o zázrak nevyšel a Plzeň úlohu vicefavorita nezvládla. Jaké známky dostaly týmy od deníku Sport?

  • Sparta: dobrá práce

    Ve druhé půli fotbalisté Sparty předvedli proti APOELU skvělý obratFoto EPA

    Známka Sportu: 1

    Pohled Jakuba Konečného: Dvanáct bodů by Spartě ve třech skupinách stačilo na první místo, jen deset klubů jich získalo v této fázi Evropské ligy víc. To znamená, že český vicemistr patří ve druhé pohárové soutěži k té nejlepší společnosti. Postup si zajistil už kolo před koncem a co je hlavní – naprosto zaslouženě. Obávaný kyperský APOEL David Lafata a spol. porazili v obou zápasech, o stejnou bilanci proti řeckému Asterasu je připravili jen rozhodčí. A krok dokázali Letenští herně i výsledkově udržet i v obou soubojích s bundesligovým Schalke. Reparát za vyřazení z Ligy mistrů zvládli na jedničku, zaslouží si pochvalu za dobrou práci.

    Hvězda: DAVID LAFATA

    V šesti zápasech si sparťanský kapitán připsal pět tref, z toho dvakrát jako náhradník. A o dva zásahy v Tripolisu ho navíc obrali sudí. Znovu kandiduje na nejlepšího střelce Evropské ligy.

    Zklamání: JOSEF HUŠBAUER

    Ty tam jsou doby, kdy na evropské scéně patřil k tahounům Sparty. Na kontě má jen 67 odehraných minut díky startům na hřišti Asterasu a taktickému střídání v Gelsenkirchenu. Velký ústup ze slávy.

  • Liberec: zaslouží pochvalu

    Liberec se rozloučil s Evropskou ligou se ctíFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Známka Sportu: 1-

    Pohled Hynka Preislera: Nejvíce vypovídající vysvědčení mu vystavili fandové, když po delší době vyprodali stadion a navzdory prohře s Marseillí Liberec vytleskali. Jasně, vyřazení může mrzet, ale celkově „modrobílí“ nezklamali. Vždyť ve velmi těžké společnosti nastřádali sedm bodů. Přitom jen ve dvou skupinách EL jich třetí tým získal více – devět. Což by měl ostatně i Slovan, nebýt vymyšlené penalty s Groningenem v poslední minutě. Ještě důležitější než počet bodů byla ale předváděná hra, díky které Liberec pro zisk došel – viz partie s Groningenem. Anebo chtěl dojít, třeba doma s Bragou. Sice padl 0:1, ale po vyrovnaném duelu. Taková porážka má větší hodnotu než přešťastná výhra v Marseilli...

    Hvězda: TOMÁŠ KOUBEK

    Jeho výkony v některých zápasech braly dech. V Marseilli a Groningenu byl hlavním hrdinou, když počapal neuvěřitelnou porci střel. Nebýt jeho, Liberec by možná do posledního kola o postup nehrál.

    Gólman Liberce Koubek: Marseille se dá porazit, ne porážet
    Video se připravuje ...

    Zklamání: MICHAEL RABUŠIC

    Zklamání je možná tvrdé slovo, ale od „Ramba“, jednoho z tahounů v EL před dvěma lety, se čekalo více. Hlavně kvůli Evropské lize ho Liberec bral, ale Rabušic odehrál jen 145 minut, gól nedal ani jeden.

    Pavelka: Z pověrčivosti jsem nechal penaltu Bakošovi
    Video se připravuje ...

    Kouč Trpišovský: Proti Marseille jsme hráli zbytečně složitě
    Video se připravuje ...

  • Plzeň: střet s realitou

    Zklamaní fotbalisté Plzně po závěrečném utkání v Villarrealem.Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Známka Sportu: 4

    Pohled Jana Vacka: Po bolestivém vyřazení v předkole Ligy mistrů s Maccabi Tel Aviv měla být pro Viktorii základní skupina Evropské ligy léčebnou procedurou. Místo hojení ran naopak přibyly další šrámy. Ano, Plzeň neměla štěstí na los. Spadla do party s Villarrealem a Rapidem Vídeň, ze kterého se vyklubal mimořádně zdatný soupeř. Čtyři dosažené body jsou přesto obrovským zklamáním. Konfrontace s Evropou svlékla mistra do naha a nakrásně ukázala jeho nedostatky. Absenci dynamických hráčů, pomalou práci s balonem i hrubé individuální chyby. Na západě Čech o nich teď ví a musí pracovat na jejich vymazání.

    Kolář: Ukázali jsme, že máme na to hrát se špičkovým týmem
    Video se připravuje ...

    Hvězda: DAVID LIMBERSKÝ

    Na rozdíl od svých spoluhráčů v evropské konfrontaci obstál. S výjimkou utkání na Rapidu Vídeň vždy odvedl spolehlivý výkon, nedělal chyby směrem dozadu a ještě byl nebezpečný v podpoře ofenzivy.

    Zklamání: VÁCLAV PROCHÁZKA

    Měl být lídrem, pilířem defenzivy a klidnou silou plzeňského mužstva. Nesplnil však ani jedno. V utkáních působil nekoncentrovaně, kupil hrozivé chyby. A závěr skupiny už proseděl mezi náhradníky. 

    Bolek: Venku jsme zaslouženě, postupu jsme nebyli ani blízko
    Video se připravuje ...

    Hořava: Klíč k postupu? Nezvládli jsme dvojzápas s Rapidem
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud