11. prosince 2015 • 16:21

Evropa se vyplatí. České kluby vydělaly 325 milionů, nejvíc má Sparta

Autor: dvo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trojice českých klubů si letos během podzimu v Evropě vydělala dohromady zhruba 325 milionů korun. Nejvíc Sparta, která získala 130 milionů, z toho 39 milionů jen za body v základní skupině Evropské ligy. Plzeň i Liberec se i přes vyřazení přiblížily sto milionům. Zatímco na Letné panuje spokojenost, s lepšími výsledky počítali v mistrovské Plzni.



Představitelé Sparty si mohou mnout ruce. Zatímco v domácí soutěži mají značné herní výkyvy, ve skupině v konkurenci se Schalke, APOELEM Nikósie a Asterasem Tripolis ani jednou neprohráli.

Podle generálního ředitele Adama Kotalíka svědčí Spartě otevřenější a sebevědomější evropský fotbal. "V lize proti Spartě většina týmů včetně Plzně zaleze a hraje na brejky. Druhou stranou téže mince jsou individuální výkony některých hráčů, kteří opakovaně v takových utkáních selhávají a nedokáží naplnit svůj potenciál," prohlásil.

Výdělky Sparty v Evropské lize (částky v milionech korun)

výsledky v předkolech 6,2
postup do základní skupiny 64,8
výsledky ve skupině 38,9
bonus za postup z druhého místa 6,7
bonus za šestnáctifinále 13,5
celkem 130,1

Zato v Plzni panuje velké nespokojení. Viktoria bude na jaře v play off chybět, protože skončila ve skupině až třetí. Postup si totiž i díky vzájemným zápasům zajistili Villarreal a rakouský Rapid Vídeň. 

„Já i majitel jsme měli ambice v evropských pohárech vyšší, tady panuje zklamání. Nerad bych absolvoval stejné tažení jako to letošní. Je to pěkné, krásné výlety, ale nula v pokladně, koeficient jsme si moc nevylepšili. Nechci říct, že se tady budou dít katastrofické scénáře pro hráče, ale je to pro nás k zamyšlení,“ hodnotil počínání Viktorie generální manažer klubu Adolf Šádek.

Výdělky Plzně

výsledky v předkolech 6,2
postup do základní skupiny 64,8
výsledky ve skupině 13
výdělek za 3. předkolo LM 10,8
celkem 94,8

Pro Plzeň to je poprvé, kdy se nedokázala dostat do jarní fáze evropských pohárů. Doposud totiž Západočeši pokaždé ze skupiny postoupili do jarních fází Evropské ligy. „Nerad bych absolvoval stejné tažení jako to letošní. Je to pěkné, krásné výlety, ale nula v pokladně, koeficient jsme si také moc nevylepšili,“ dodal plzeňský funkcionář. 

Celková suma ještě bude mírně navýšena o podíl ze 152 milionů eur, které budou rozděleny mezi všechny účastníky základních skupin z televizních práv. Případný postup Sparty do osmifinále může letenskému celku vynést dalších 20 milionů korun, postup do čtvrtfinále slibuje dokonce 27 milionů.

Daniel Kolář: Ukázali jsme, že můžeme hrát se špičkovým evropským týmem Daniel Kolář: Ukázali jsme, že můžeme hrát se špičkovým evropským týmemFoto isport tv

Výdělky Liberce

výsledky v předkolech 12,2
postup do základní skupiny 64,8
výsledky ve skupině 22,7
celkem 99,7

Kouč Trpišovský: Proti Marseille jsme hráli zbytečně složitě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud