29. dubna 2022 • 11:49

Vysněné finále se pro Součka a spol. vzdálilo. Diváci napadli komentátory

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vysněné finále se vzdálilo. West Ham v úvodním semifinále Evropské ligy na domácím stadionu podlehl Frankfurtu 1:2. V nastavení mohl parádními nůžkami srovnat Jarrod Bowen, ale napálil pouze břevno. V odvetě tak svěřenci Davida Moyesa budou dotahovat manko. „Moc jsme toho neukázali,“ uznal po utkání Tomáš Souček, český záložník odehrál celý zápas. Vladimír Coufal a Alex Král zůstali pouze na lavičce. Duel zastínil moment, kdy fanoušci „hammers“ napadli a mlátili na tribuně německé komentátory.



Boj o top 4 v Premier League se zdá být pasé. Aktuálně sedmý West Ham zaostává za čtvrtým Arsenalem o osm bodů. Sen o účasti v Lize mistrů ale žije. A s ním i další – finále Evropské ligy. Kdyby se do něj „hammers“ dostali a vyhráli ho, automaticky by si zajistili účast v základní skupině nejprestižnější klubové soutěže pro příští ročník.

Jenže k tomu má Moyesova družina po úvodním semifinálovém klání o krok dál, než před úvodním hvizdem. Na London Stadium podlehla Frankfurtu 1:2 a v odvetě bude dotahovat jednogólovou ztrátu. „Tohle jsme rozhodně nechtěli,“ líčil po utkání skotský kouč. „Nehráli jsme dost dobře, abychom si zajistili lepší výsledek. Ale pořád žijeme. Není konec.“

Nůžky Jaroda BowenaFoto Reuters

Přitom se londýnskému celku mohlo cestovat do Německa v lepším rozpoložení. V nastaveném čase se do vzduchu pověsil Jarrod Bowen, jenže nůžkami poslal míč pouze do břevna. Chyběly centimetry. „Bylo to tak rychlé, ani jsem neviděl, co se pořádně stalo. Slyšel jsem, jak balon trefil brankovou konstrukci a odrazil se do mě,“ popisoval moment Kevin Trapp, gólman Frankfurtu. „Jen jsem se modlil, ať si ho nesrazím do sítě. Naštěstí to dobře dopadlo. Ale šlo o parádní akrobatický kop.“  

Chyběly centimetryFoto Reuters

West Ham si vypracoval víc šancí, soupeře přestřílel. Frankfurt byl ale efektivnější. „I když jsme prohráli, dokázali jsme si, že je můžeme porazit. Věřím, že jsme lepší. Jenom musíme dávat góly, možností jsme měli spoustu,“ řekl Souček a už spřádal plány do odvety: „Je v našich silách postoupit. Bude se hrát o hodně. Měli bychom do Německa jet s velkou sebedůvěrou a s tím, že se dostaneme do finále.“

Zatímco Souček odehrál celý zápas. Coufal s Králem sledovali duel s lavičky, na hřiště se nedostali. Moyes se odhodlal k jednomu střídání, nechtěl příliš zasahovat do základní jedenáctky. Program je však v závěru sezony nahuštěný. Už v neděli hraje West Ham londýnské derby s Arsenalem a ve čtvrtek následuje odveta ve Frankfurtu.

„Pro některé hráče bude odvetné utkání tím největším v životě, protože jsme jeden krok od finále. Věříme si. Máme zkušenosti z Premier League. Víme, že ve Frankfurtu musíme vyhrát," poznamenal sedmadvacetiletý kapitán české reprezentace.

Německé komentátory napadli fanoušci

Sportovní výkony fotbalistů West Hamu s Frankfurtem zastínili domácí fanoušci, kteří kromě výborné atmosféry předvedli něco, co na stadion rozhodně nepatří. Poté, co domácí forvard Michail Antonio v 21. minutě vyrovnal na průběžných 1:1, vybraní jedinci zaútočili na německé komentátory, kterým vyčítali přehnanou radost po úvodní trefě Frankfurtu.

O celé situaci referoval německý deník Bild, který potvrdil, že Tima Brockmeiera a Philippa Hofmeistera z Hessischer Rundfunk, kteří zápas komentovali pro rádio ARD, byli napadeni.

Jelikož šlo o živý přenos, celý incident byl pochopitelně zachycen. Hofmeister bezprostředně líčil: „Neuvěřitelné. Útočí na nás. Kolegovi strhli sluchátka!“ Následovaly rány pěstí do týla, krku a zad. „Musíme se dát do pořádku a najít nějaký bezpečnostní personál,“ doplnil.

Ten našli a o přestávce se přesunuli na jiné, bezpečnější, místo. „Kolegové z Frankfurtu, kteří nám s cestami pomáhají, oslovili personál z West Hamu. Do konce první půlky nás chránili. O poločase došlo k dalším slovním útokům. Ve velmi hektické akci nás pak zavedli do hlavní tiskové místnosti, abychom mohli zápas v klidu dokomentovat,“ sdělil Hofmeister.

Po závěrečném hvizdu se o komentátory postarala klubová ochranka. Tiskový šéf West Hamu se omluvil a slíbil, že incident se vyšetří a podniknou se právní kroky. „K tomuhlu činu máme nulovou toleranci a uděláme vše, abychom identifikovali útočníky a předali je polici. Dostanou zákaz pro vstup na stadion a nebude jim umožněno cestovat s klubem na venkovní zápasy," stojí v prohlášení klubu.

Po strašném dni v práci dal Hofmeister na Twitter zprávu: „Jsme v pořádku.“

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud