Radek Špryňar
21. září 2023 • 20:50

Servette - Slavia 0:2. Sešívaní před derby suše vyřídili Ženevu

Autor: Radek Špryňar, inf
Vstoupit do diskuse
32
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŽENEVY | V hustém lijáku, který dorazil z blízkých Alp, se Slavia neutopila. V úvodní konfrontaci v základní skupině Evropské přesvědčivě vymazala Servette. Po trefách Lukáše Masopusta a Igoha Ogbua vyhrála 2:0 a bezpečně vyrazila za splněním zadání – postupem do jarní vyřazovací fáze. Trenér Jindřich Trpišovský před nedělním derby šetřil hned několik klíčových hráčů. Velmi zajímavou premiéru má za sebou Andres Dumitrescu, čerstvá rumunská posila.



Když se početná horda slávistických fanoušků tři hodiny před zápasem vypravila na pochod od Ženevského jezera na Stade de Genéve, bylo teplo, trochu pod mrakem. Půl hodiny před úvodním duelem základní skupiny Evropské ligy se však fanoušci schovávali pod deštníky či pláštěnkami. Lilo jako z konce. Přes Alpy dorazil nečas.

„Sešívané“ však hektolitry vody padající z tmavé oblohy nijak nerozhodily. Servette vyřídili po slušném výkonu 2:0. Branky si rozdělili do obou poločasů. V tom prvním zavěsil Lukáš Masopust, po pauze Igoh Ogbu. Čistá práce.

Derby má absolutní prioritu! Takový vzkaz poslal do Česka složením základní sestavy Jindřich Trpišovský. Byť v předvečer utkání na tiskové konferenci nasadil přívětivou tvář a novinářům se snažil poodhalit startovací jedenáctku, i tak dost mlžil. Třeba tvrzením, že pouze jednoho hráče bude před válkou se Spartou šetřit.

Ne, ne, takových borců bylo víc. Nejen Lukáš Provod zůstal na lavičce. Také další obvyklé pilíře nebyly v provozu od úvodního hvizdu, počítejme mezi ně Christose Zafeirise, Václava Jurečku, ale také klidně Muhameda Tijaniho či Matěje Juráska. Naopak poprvé se ve slávistickém dresu objevil Andres Dumitrescu.

Ryšavý Rumun stoprocentně dostál své pověsti otravného komára. Od začátku byl hodně u míče, neúnavný v defenzivní činnosti, v roli levého wingbeka ztěžoval život ofenzivním hráčům Servette. Byl důsledný, bojovný, ale také předvedl zajímavá ofenzivní řešení.

Známkování všech hráčů Slavie si projděte ZDE >>>

Během pár dnů dokázal vstřebat Trpišovského systém, což není nejjednodušší fotbalová látka. Když v nevýhodné pozici skluzem vybojoval rohový kop, sevřel ruku v pěst a paží emotivně zapumpoval. I Trpišovský povedenému kousku zatleskal.

A ještě více radosti měl z nového přírůstku do kabiny v pětadvacáté minutě. Dumitrescu rychle rozjel akci před první velkou šancí Slavie. K centru vybídl Conrada Wallema, do prázdné branky mohl míč sklepnout Mick van Buren, ale v poslední chvíli změnil dráhu letu míče Yoan Severin.

Slávistický trenér si před zápasem přál, aby se hrála bitva nahoru dolů a jeho tým co nejvíce zaměstnával defenzivu soupeře. Predikce vyšla na půl.

Mnohem častěji se hrálo jen nahoru, na branku Servette. Sešívaní byli precizní v obranné činnosti, domácí prakticky nepouštěli do nebezpečných situací. A jak šel čas, nabírali na ostrosti v ofenzivní zóně. Ještě do poločasu se trefil Lukáš Masopust. Po bochánku Ševčíka do pokutového území se k němu vykulil míč a pro zkušeného barda nebyl problém otevřít gólový účet v základní skupině.

Po pauze si Slavia pomohla rohovým kopem. Opět u toho byl Masopust. Od praporku posadil míč na hlavu střídajícího Zafeirise (nahradil zraněného Petra Ševčíka), který jemně prodloužil míč na osamoceného Igoha Ogbu a od té chvíle nebylo co řešit.

Byť se Slavia po zbytek stáhla hlouběji na vlastní polovinu a občas nervózně trnula při závarech, v klidu si pohlídala premiérový triumf ve skupině.

Góly

Domácí:

Hosté: 32. Masopust, 59. Ogbu

Sestavy

Domácí: Frick (C) – Bolla, Rouiller, Severin, Mazikou (84. Rodelin) – Stevanović, Cognat, Douline (67. Ondoua), Antunes (81. Touati) – Bedia (67. Crivelli), Kutesa (67. Guillemenot).

Hosté: Mandous – Masopust, Holeš (C), Ogbu – Tomič (72. Jurásek), P. Ševčík (52. Zafeiris), Oscar, Dumitrescu (87. Jurečka) – Douděra (72. Provod), Wallem – Van Buren (52. Tijani).

Náhradníci

Domácí: Crivelli, Guillemenot, Besson, Cunemoto, Baron, Touati, Onguéné, Ondoua, Rodelin, Mall, Ouattara

Hosté: Vlček, Provod, Zafeiris, Ogungbayi, Tijani, Jurásek, Jurečka, Kolář, Trédl, Sirotník

Karty

Domácí: Severin, Rouiller, Bedia

Hosté: Oscar, Tijani, Provod, Mandous

Rozhodčí

Kruašvili (GEO) – Varamišvili (GEO), Pipia (GEO)

Stadion

Stade de Genève, Lancy

Návštěva

19 783 diváků

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
32

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud