Jonáš Bartoš
22. února 2024 • 10:45

Kouč Slovenska proti Barceloně sundal hvězdy, bral bod: Nekoukám na jména

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí začal úřadovat, o dva dny později už řídil tým při úvodním osmifinále Ligy mistrů proti Barceloně. Francesco Calzona (55), zároveň trenér slovenské reprezentace, zvládl návrat na lavičku Neapole s remízou 1:1. V klubu působil jako asistent, nyní vede tým v klíčové fázi sezony poprvé jako hlavní kouč. „Máme ještě hodně práce,“ přiznal italský odborník.



Prožil hodně divoký týden. Francesco Calzona vystřídal Waltera Mazzarriho (62), v Neapoli se dohodl na čtyřměsíční smlouvě do konce sezony.

Hlavně na sousedním Slovensku je nové angažmá italského stratéga extra sledovanou záležitostí – Calzona má zároveň až do roku 2025 nový kontrakt u národního týmu, který chystá na letní mistrovství Evropy. Asociace mu sezení na dvou židlích dočasně povolila, byť existují obavy, jak náročný program zvládne.

„Nejde dát sto procent klubu i reprezentaci,“ prohlásil ve studiu Nova Sport bývalý reprezentační obránce Martin Jiránek, který působil čtyři roky v italské Reggině. „Není možné dneska odehrát zápas s Barcelonou, v sobotu s AS Řím a do toho sledovat hráče ze slovenské ligy,” přidal se druhý host David Holoubek, trenér Mladé Boleslavi.

Calzona zažil dva dny po příjezdu do Neapole ostrý nástup - úvodní osmifinále Ligy mistrů proti Barceloně. Zápas se lámal ve druhé půli – na vedoucí trefu Roberta Lewandowského zareagoval domácí kanonýr Victor Osimhen a uzavřel skóre na konečných 1:1. Šlo o jedinou střelu Neapole na bránu, směrem dozadu ale zápas zvládla – Barcelona končila duel s xG 0,6, nejmenším v sezoně.   

„Máme před sebou hodně práce. Musím týmu pogratulovat, že v sobě znovu objevil touhu bojovat a podařilo se nám vyrovnat,“ ocenil kouč, který v Neapoli působil v letech 2021 až 2022 jako technický trenér. Předtím (v letech 2015 až 2018) byl asistentem hlavního trenéra Maurizia Sarriho.

Po Mazzariho odvolání měl k dispozici pouze dva tréninky, aby mužstvo nachystal na těžké play off Ligy mistrů proti katalánskému gigantovi. „Odehráli jsme velmi dobrý druhý poločas, ale po taktické stránce se musíme zlepšit. Střídal jsem některé hráče, kteří nehráli v nejlepší formě. Dovolili jsme Barceloně prolínat řady a dávat křižné pasy za obranu, to si proti takovému týmu nesmíme dovolit,“ zdůraznil při pozápasovém hodnocení.

Konečná remíza je pro odvetu v Barceloně hratelným výsledkem. „Hráči dali do zápasu srdce, aby zabránili prohře proti velmi silnému soupeři,“ ocenil Calzona. „Na začátku jsme bojovali s taktickými věcmi, ale rozumím tomu, že v týmu byly určité zmatky, když jsme společně pracovali pouze den a půl. Ti, co přišli z lavičky, dali týmu víc energie a organizace, vedli si velmi dobře,“ ocenil přínos náhradníků.

Calzona si při premiéře v roli hlavního trenéra dovolil velmi citlivou věc. V 68. minutě sundal gruzínského útočníka Khvichu Kvaratskheliu (25), klíčového muže sestavy v minulé titulové sezoně. Minutu poté, co vstřelil vyrovnávací branku, sundal z placu i nigerijského kanonýra Victora Osimhena, který se dává dohromady po návratu z afrického šampionátu.

„Nekoukám se na jména. Na hřiště jsem dal ty, kterým se dařilo. Ti, kterým to nejde, mohou být vždycky střídáni,“ reagoval Calzona na pozápasové tiskovce, proč sundal největší hvězdy ofenzivy. „Kvara je skvělý hráč, v minulé sezoně nám hodně pomohl. Byl střídaný, protože nehrál fantasticky. Ale stane se, že nějaký hráč nemá ideální den. Postrádal jsem momenty, aby přešel hráče jeden na jednoho,“ dodal při hodnocení.

Neapol pod vedením Calzony čekají do konce února dva venkovní zápasy – Cagliari a Sassuolo. Slovenská podmínka spočívá mimo jiné v tom, že trenér bude k dispozici na březnové reprezentační okno a osobně oznámí nominaci na následující zápasy.

Góly

Domácí: 75. Osimhen

Hosté: 60. Lewandowski

Sestavy

Domácí: Meret – Di Lorenzo (C), Rrahmani, J. Jesus, Olivera – Anguissa, Lobotka, Cajuste (68. Traorè) – Politano (76. Raspadori), Osimhen (76. Simeone), Kvaracchelija (68. Lindström).

Hosté: ter Stegen (C) – Koundé, R. Araújo, I. Martínez, Cancelo – F. de Jong, Christensen (86. Romeu), Gündoğan – Yamal (80. Raphinha), Lewandowski, Pedri (86. Félix).

Náhradníci

Domácí: Contini, Gollini, Lindström, Natan, Östigaard, Rui, Raspadori, Simeone, Traorè, Mazzocchi

Hosté: Astralaga, Fort, Casadó, Cubarsí, Félix, Guiu, López, Peña, Raphinha, Roberto, Romeu, Roque

Karty

Hosté: F. de Jong, I. Martínez, Christensen

Rozhodčí

Zwayer – Lupp, Kempter (vš. Německo)

Stadion

Stadio Diego Armando Maradona, Neapol

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud