Karel Häring
9. srpna 2014 • 04:50

Sezona hrůzy českého fotbalu: V koeficientech je i Ázerbájdžán lepší!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snily o tom, že si vybojují přímé místo v základní skupině Ligy mistrů. Místo toho ještě českým klubům létají okolo hlavy hvězdičky po těžkých úderech, které je poslaly na kolena. Tahle pohárová sezona se z nadějného rozjezdu proměnila během jednoho týdne v noční můru. Vždyť i celky z Kazachstánu, Ázerbájdžánu či Islandu si zatím vedou lépe.



Úkol před sezonou zněl jasně: pokusit se o útok na dvanáctou příčku v tabulce koeficientů, která garantuje přímou účast v Lize mistrů. Místo toho se české kluby budou obávat, aby udržely první patnáctku. Teď bude záležet na pražské Spartě.

Sezona přitom odstartovala slibně, ve druhém předkole vytěžila trojice Sparta, Liberec a Mladá Boleslav téměř stoprocentní počet bodů, s výjimkou remízy Letenských v Tallinnu.

Jenže v tom třetím přišel krach. Jediná výhra, jedna remíza, šest porážek. Konec snu o Lize mistrů a přesun svěřenců trenéra Vítězslava Lavičky do play off Evropské ligy. A pro zbývající trojlístek v čele s Plzní vyřazení.

Český koeficient probíhající sezony má zatím nízkou hodnotu 1,75 a v průběžné tabulce tohoto ročníku jsou kluby Synot ligy až na dvacátém druhém místě v Evropě! A nezaostává jen za předními zeměmi, ale i těmi, jejichž kluby obvykle ve třetích předkolech končí.

Vyšší koeficient tak má například Ázerbájdžán (2,125), který si navíc udržel v soutěžích ještě dva celky, či Island (2,5), jenž vysílá do play off stejně jako Česko jednoho zástupce. V neprospěch Sparty a spol. vyznívá i srovnání se Slovenskem (2,5 bodu - dva týmy) nebo i Kazachstánem, jehož čtyři celky – i díky většímu počtu zápasů – zatím nasbíraly nejvyšší koeficient ze všech čtyřiapadesáti zemí (3,375).

V pětiletém období se Česko drží

Pro kvótu určující počet startujících týmů jednotlivých zemí je však důležitější bodová hodnota za posledních pět sezon. To, na jaké úrovni Česko zakončí tuto sezonu, teď závisí na Spartě.

Česko je momentálně na čtrnácté příčce s hodnotou 27 bodů. A byť dalo patnáctému Rumunsku velkou šanci na předskočení, stále si drží slušný odstup (23,799). Co je hlavní, ještě větší náskok drží tuzemské kluby před šestnáctým Rakouskem (22,55), kterému zůstávají ve hře dva celky ze čtyř.

Jižní sousedé by se neměli před české týmy dostat, ovšem musí k tomu přispět i Sparta. Pokud postoupí do skupinové fáze Evropské ligy a v ní aspoň dvakrát vyhraje a jednou remizuje, mohla by vytáhnout hodnotu k hranici 3,5, což je sice podprůměrné číslo, ovšem Česko by se velmi pravděpodobně vyhnulo vypadnutí z první patnáctky.

Ta zajišťuje start dvou týmů v předkolech Champions League (v mistrovské a „nemistrovské“ části), což si tuzemské kluby zajistily pro ročník 2015/2016. A pokud Letenští udrží současné pozice, pak i pro sezonu 2016/2017. Z přímé účasti mezi evropskou smetánku se však po černém týdnu stal jen příliš vzdálený sen.

Tabulka koeficientů 2014/2015

1. Kazachstán 3,375

2. Chorvatsko 3,375

3. Rumunsko  2,625

4.-6. Slovensko          2,5

4.-6. Island     2,5

4.-6. Lichtenštejnsko 2,5

--

12. Ázerbájdžán         2,125

--

22. ČESKO     1,75

Tabulka pětiletých koeficientů

12. Turecko    28,2

13. Řecko       27,3

14. ČESKO     27

15. Rumunsko        23,799

16. Rakousko  22,5

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud