9. dubna 2021 • 13:04

KOEFICIENTY: Pět českých míst v poháru? Slavia by musela do finále EL

Autor: ČTK, jon, jam
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České kluby by se v této sezoně v žebříčku národních koeficientů UEFA dostaly na 15. místo pouze v případě, že by fotbalisté Slavie došli až do finále Evropské ligy. Po čtvrteční remíze Pražanů 1:1 v úvodním čtvrtfinále na hřišti Arsenalu je už jisté, že postup do semifinále by k posunu do první patnáctky nestačil. Umístění na 15. příčce jako poslední zajišťuje účast pěti týmů v pohárech.



České týmy před čtvrtfinálovou fází pohárů figurovaly na 17. místě a na patnáctý Kypr ztrácely 1,35 bodu. V přepočtu to znamenalo, že k posunu do elitní patnáctky potřebovaly, aby slávisté uhráli ještě aspoň sedm bodů. Jeden bod už červenobílí získali v Londýně, dalších šest ale ještě schází. Je tak jasné, že účast v semifinále by nestačila.

Za výhru se připisují dva body, za remízu jeden a ten se v závěrečné fázi uděluje také za každý postup. Zisk se pak dělí počtem zástupců v pohárech, v českém případě pěti.

Na šestnácté Srbsko, které už stejně jako Kypr nemá ve hře žádného zástupce, ztrácí Česko 0,15 bodu. Osmnácté Chorvatsko má na tuzemské kluby manko 0,325 bodu. Ve hře je už jen Dinamo Záhřeb, které podlehlo na úvod čtvrtfinále doma Villarrealu 0:1. V případě, že by dvojzápas překvapivě otočilo, utkalo by se v semifinále s vítězem souboje mezi Arsenalem a Slavií.

Aktuálně se hraje o nasazení pro přespříští sezonu 2022/23. V ročníku 2021/22 má ještě český fotbal nadále jistotu pěti účastníků v pohárech, neboť se po minulé sezoně těsně udržel v patnáctce. V úvodu tohoto ročníku se ale tuzemské týmy propadly až na 21. místo.

Pokud se české kluby nedokážou do první patnáctky vrátit, v přespříští sezoně budou hrát poháry jen ve čtyřech a přijdou o jedno místo v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže by šel pouze šampion, zbylou trojici by čekala Evropská konfederační liga, která bude mít premiéru od příštího ročníku. V sezoně 2021/22 do ní půjdou dva z pěti českých zástupců, první dva celky z domácí ligy čeká kvalifikace Ligy mistrů a vítěze domácího poháru MOL Cupu pak Evropská liga.

Předkola LM: Slavia by byla nasazená

Slavia si remízou na Arsenalu pomohla v klubovém žebříčku koeficientů, podle kterého jsou týmy nasazovány v předkolech evropských pohárů. Pokud červenobílí získají mistrovský titul, měli by být v každém předkole Ligy mistrů nasazení a vyhnuli by se například Salcburku či Dinamu Záhřeb, pokud by tato mužstva ovládla své domácí soutěže. Zatím platí, že český mistr začne boj o průnik do základní skupiny milionářské soutěže ve druhém předkole, tudíž by musel vyřadit tři soupeře. Pokud však v Lize mistrů triumfuje tým, který si zajistí účast v ní i ve vlastní lize, posune se tuzemský šampion do třetího předkola. Šance ke splnění tohoto předpokladu není špatná. Slavia živí i naději na přímý postup do Ligy mistrů, ten by jí zajistilo celkové vítězství v Evropské lize.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

PRVNÍ DOJEM: Slavia z nouze vydřela senzaci! Navzdory únavě, hrdinou Holeš
Video se připravuje ...

SÁZKAŘSKÉ TIPY: V Edenu dají gól oba, Slovácko obere Liberec
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud