18. července 2010 • 18:55

Liberci k výhře nepomohl ani Štajner

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Českých Budějovic remizovali v prvním kole nové ligové sezony s Libercem bez branek. Slovanu nepomohl k vítězství ani zkušený Jiří Štajner, který se dnes příliš neprosadil. V závěru měli blíž k výhře Jihočeši, ale Ondráška v největší šanci vychytal hostující brankář Bičík.



V prvním poločase byl přitom výrazně nebezpečnější Liberec, který se několikrát dostal do slibných příležitostí. Hned v sedmé minutě Gebre Selassie z pravé strany ideálně našel Keriče, který však v pádu mířil z malého vápna nad břevno.




Hra Jihočechů dlouho postrádala především v ofenzivě výraznější nápaditost. Když už se v 26. minutě ocitl v dobré pozici Jasanský, nevyřešil situaci ideálně. Místo střely se snažil ještě posunout míč na obsazeného Pecku, ten však přihrávku nečekal a v tísni zakončil nepřesnou střelou.

O minutu později se řítil na druhé straně do šance Liška. Postupoval z úhlu na brankáře Kučeru, který však jeho gólovou šanci zlikvidoval, když balon vyrazil nohou. V 33. minutě skončilo utkání pro českobudějovického obránce Leštinu. Po zdánlivě nevinném souboji ve středu hřiště upadl, držel se za levé koleno a musel přenechat místo Jarabicovi.

Těsně před přestávkou se podruhé vyznamenal brankář Kučera. Ve 42. minutě se Kerič uvolnil, měl chvíli času na střelu, ale českobudějovický gólman pokus libereckého kanonýra opět vyrazil.

Jedeme! Veterán Štajner povzbuzuje spoluhráče
Jedeme! Veterán Štajner povzbuzuje spoluhráče


Druhý poločas zahájili lépe domácí. Hned ve 46. minutě našel Ondrášek přesnou přihrávkou z levé strany nabíhajícího Benáta. Českobudějovickému záložníkovi však míč před nohou poskočil a Benát jej napálil z malého vápna mimo branku. V 54. minutě se ocitl ve své třetí šanci v utkání Kerič. Ovšem z hranice pokutového území přestřelil břevno. Větší šanci už si Liberec do konce duelu nepřipravil.

Naopak domácím pomohl příchod střídajícího Hudsona, který dnes oslavil 24. narozeniny. Brazilský záložník trápil na pravé straně defenzivu hostů a ta ho většinou zastavovala za cenu faulů. Dynamo v závěru stupňovalo tlak, ale vytouženého gólu se nedočkalo. Nejblíže byl deset minut před koncem Ondrášek, který pálil po Hudsonově přihrávce přesně k tyči, ale Bičík bravurně vyrazil na roh a zachránil hostům bod.

Trenér Českých Budějovic Jaroslav Šilhavý po remíze s Libercem nechápal, co se s jeho týmem dělo v prvním poločase, kdy byl soupeř výrazně lepší. "Tu první půli jsme si představovali úplně jinak. Nic se nám nedařilo, u každého míče jsme byli později než Liberečtí. Výrazně nás podržel brankář Pavel Kučera," uvedl Šilhavý.

České Budějovice se zlepšily až po přestávce, kdy se dostaly do několika šancí. Žádnou z nich však neproměnili. "Je to škoda, protože když někdo uvidí výsledek 0:0, tak mu to moc neřekne. Já si myslím, že tenhle zápas si zasloužil, aby skončil třeba 3:3. Šance na to na obou stranách byly," řekl Šilhavý.

Zatímco jeho tým ovládal hru ve druhém poločase, Libereckým se dařilo především v úvodním dějství. "V první části jsme měli optickou převahu i šance, po přestávce se už nám tolik nevedlo. Ale podle mého soudu to bylo utkání dobré úrovně," řekl liberecký trenér Josef Petřík.

Do základní sestavy podle očekávání postavil hlavní letní posilu Jiřího Štajnera, jemuž našel místo ve středu zálohy. "S Jirkou je to jednoduché, protože on je použitelný na několika místech. Může hrát v útoku, ve středu zálohy i na krajích," vysvětlil Petřík.

Štajnerovi svěřil roli tvůrce hry proto, že dokáže dát hře myšlenku. "On prostě vidí, co se na hřišti děje. Jeho přihrávky na rozběhnutého Andreje Keriče byly perfektní, jen tomu chyběl góly," řekl liberecký trenér.
"Já osobně s tím postem středního záložníka nemám vůbec žádný problém," řekl Štajner novinářům. Výsledek 0:0 bral jako celkem solidní vstup do sezony. "Snad v dalších kolech přijdou i nějaké góly. Do šancí se dostáváme, jen je zatím neproměňujeme," konstatoval Štajner.

Liberecký útočník se vrátil do české nejvyšší soutěže po osmi letech strávených v Hannoveru. V roce 2002 opouštěl ligu jako mistr, ale na větší podrobnosti si už nevzpomíná. "Nedokážu porovnat, jestli liga byla tehdy lepší než teď. Ale podle mě úroveň dnešního zápasu nebyla vůbec špatná," řekl Štajner.

České Budějovice - Liberec 0:0
1. kolo první fotbalové ligy:
Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:0
Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Chytil. ŽK: Papoušek, Holeňák (oba Lib.). Diváci: 3161.
Č. Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Žižka, Leština (34. Jarabica) - Benát (86. Mezlík), Otepka, Černák, Jasanský (63. Hudson) - Pecka, Ondrášek. Trenér: Šilhavý.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Bosančič (88. Martan), Štajner, Vácha, Liška (71. Papoušek) - Nezmar, Kerič (82. Vojta). Trenér: Petřík.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud