8. června 2014 • 04:59

Na MS bude hrát i rodák z Česka! Vydra se změnil na Řeka Vyntru

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

A do osmifinále mistrovství světa proti Anglii nastupuje... Lukáš Vydra! Česká republika se sice na mistrovství světa v Brazílii neukáže, přesto zanechá na šampionátu drobnou stopu. Narozdíl od českých fotbalistů se kvalifikovalo Řecko, za které už několik let hraje Loukas Vyntra. Neboli Lukáš Vydra, rodák z Města Albrechtice.



Rodinné spojení třiatřicetiletého obránce Levante s mladým kanonýrem a současným českým reprezentantem Matějem Vydrou nehledejte, je to jen shoda jmen. Vlastně ani už ta ne. Syna řecké matky a českého otce zná fotbalový svět coby Loukase Vyntru.

Kousek od Bruntálu se totiž v roce 1981 narodila posila nikoliv českému, ale řeckému národnímu týmu. Tehdy ještě Lukáš sice vyrůstal v Městu Albrechtice, ale když mu bylo devět let, i s rodiči se odstěhoval do matčiny země. Tam došlo na změnu jména i na start profesionální kariéry.

Ta ho zavedla až do slavného Panathinaikosu, kam Vyntra přišel během sezony 2003/04. Na jejím konci dokonce jeho nový klub získal titul, albrechtický rodák na něm ale měl mizivou zásluhu. To o šest let později už patřil ke klíčovým mužům zeleno-bílého celku a mistrovské oslavy si mohl vychutnat naplno.

Díky Panathinaikosu okusil i český fotbal. V roce 2009 si ve třetím předkole Ligy mistrů zahrál proti pražské Spartě. Vyntra a jeho parťáci sice v Praze třikrát inkasovali a prohráli 1:3, po výhře 3:0 v řecké odvetě ale slavili postup.

Aténský celek opustil Vyntra až po dlouhých devíti letech, loni zamířil do španělského Levante. Ve valencijském klubu se podobně jako v Řecku stal důležitou součástí týmu, za jedenapůl sezony vynechal v La Lize pouhých šest zápasů. Letos v lednu dokonce jeho gól zařídil bod za remízu 1:1 s Barcelonou.

Český rodák Loukas Vyntra se v předkole Ligy mistrů podíval i do Prahy. Jeho Panathinaikos hrál se Spartou
Český rodák Loukas Vyntra se v předkole Ligy mistrů podíval i do Prahy. Jeho Panathinaikos hrál se Spartou

Řecké zlato z EURO 2004 nestihl

Jak narůstalo jeho renomé v Panathinaikosu, tak stoupal také počet Vyntrových reprezentačních startů. Během pro řecké fanoušky legendárního EURO 2004 patřil ještě do mládežnických výběrů, jeho šance v reprezentačním áčku ale přišla v nakonec neúspěšné kvalifikaci na MS 2006.

Na následujícím mistrovství Evropy odehrál Vyntra jediný zápas, během světového šampionátu v Jižní Africe už ho ale německý kouč a strůjce nečekaného zlata z roku 2004 Otto Rehhagel nasadil do všech tří utkání ve skupině.

EURO 2012 bylo sice bez Vyntry, Rehhagelův portugalský nástupce Fernando Santos na něj však před turnajem v Brazílii úplně nezanevřel. V roli náhradníka ho napsal na soupisku většiny řeckých zápasů v kvalifikaci, od úvodní minuty ho nasadil ve středečním přípravném zápase proti Nigérii.

Na mistrovství světa Vyntru a jeho řecké spoluhráče čeká skupina s Kolumbií, Pobřežím slonoviny a Japonskem. Pro tým, který v deseti zápasech kvalifikace pouze čtyřikrát inkasoval a připsal si jen po jedné remíze a porážce, to bude hratelná skupina.

Dost možná se tak na konci června bude z postupu do osmifinále mistrovství světa radovat i Lukáš Vydra, rodák z Česka.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud