21. června 2014 • 19:55

Argentina se trápila s Íránem, favorit vyhrál až brankou v nastavení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Argentiny na světovém šampionátu vydřeli vítězství 1:0 nad Íránem. Jihoamerický favorit si po úvodním triumfu nad Bosnou a Hercegovinou připsal druhou výhru a s předstihem si zajistil postup ze základní skupiny F. Argentina se proti outsiderovi trápila, od blamáže ji zachránil gólem v první minutě nastavení kapitán Lionel Messi.



Írán navzdory porážce stále ještě může pomýšlet na postup. Argentina doplnila již jisté osmifinalisty Nizozemsko, Chile, Kolumbii a Kostariku.

"Pokud máte ve svém mužstvu Messiho, všechno je možné. Máme velké štěstí, že je Argentinec," prohlásil po zápase argentinský trenér Alejandro Sabella.

Ten podle očekávání od začátku zvolil ofenzivnější pojetí. Změna rozestavení na tři útočníky pomohla ke zlepšení v druhé půli úvodního utkání s Bosnou, proti Íránu to ale jihoamerickému gigantovi vůbec nešlo.

Po Brazílii druhý největší favorit turnaje pokračoval ve vlažném výkonu z prvního zápasu. Sice držel míč tři čtvrtiny času, postrádal ale pohyb a kombinace byly zdlouhavé a průhledné.

Brankář Haghíghí musel v první půli jen dvakrát vážněji zasahovat, proti Higuaínovi i Agüerovi si poradil. Pak zahrozili Argentinci už jen dvakrát ze vzduchu, Roja i Garay ale hlavou minuli.

Íránce jako by povzbudilo, že na den přesně před šestnácti lety dosáhli proti USA na své jediné vítězství na světových šampionátech v historii. Působili bojovnějším dojmem než soupeř a ve 42. minutě mohli jít to vedení, kdyby Hosejní po rohu nemířil těsně nad.

Argentina se nezlepšila ani po přestávce a Írán vycítil, že by mohl dosáhnout na šokující výsledek. Ghúčanedžhád využil nedůrazu v soupeřově obraně a brankář Romero musel na zem. Pak upadl ve vápně po souboji se Zabaletou Dadžágá, sudí Mažič ale proti favoritovi penaltu nepískl. "Doufám, že nebudu potrestán, ale byla to jasná penalta," zlobil se portugalský kouč Íránu Carlos Queiroz.

Po hodině se pokusil tápajícího favorita, který je na žebříčku FIFA o 38 míst výš než Írán, spasit hvězdný Messi, po individuální akci ale mířil vedle. V 68. minutě mohli Argentinci děkovat Romerovi, že neprohrávali. Dadžagá mířil hlavičkou pod břevno, ale gólman míč vyškrábl na roh.

"Díkybohu, že jsem při tom zákroku dosáhl rukou na míč a neskončilo to v brance. Pak Messi vykouzlil gól, v poslední chvíli nás zachránil," oddychl si brankář Romero.

Argentina na MS vyhrála všechny tři předchozí souboje s asijskými týmy, s dobře bránícím Íránem ale málem o tuto sérii přišla. Po dvojím střídání a příchodu čerstvých Lavezziho a Palacia sice Jihoameričané zvýšili tlak, ale v 87. minutě mohl nejprve rozhodnout z brejku Ghúčanedžhád, který napálil argentinského gólmana.

Když už se zdálo, že se zrodí největší překvapení turnaje, uvolnil se za vápnem Messi a střelou k tyči rozhodl. Navázal tak na svůj vítězný gól z úvodního duelu s Bosnou, trefil se poosmé za posledních sedm reprezentačních startů.

"Když jsem uviděl, že je míč v síti, byl jsem strašně moc šťastný," řekl Messi. "Té jeho gólové střele by nezabránili ani dva brankáři," doplnil kouč Sabella.

Naopak Queiroz neskrýval naštvání. "Pro naši porážku byly na konci zápasu klíčové dvě osoby. Lionel Messi a rozhodčí. Všechny sporné situace rozhodl v náš neprospěch," zlobil se trenér Íránu.

MATCH OVERVIEW LEGACY
21. 6. • 18:00
Argentina
Argentina
1:0
ONLINE
21. června
18:00
Írán
Írán
Góly

Domácí: 90+1. Messi

Hosté:

Sestavy

Domácí: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, di María (90+3. Biglia) – Messi (C), Higuaín (78. Palacio), Agüero (77. Lavezzi).

Hosté: A. Haghighi – Hosseini, Sadeghi, Montazeri, Pooladi – Dejagah (85. Jahanbakhsh), Timotian, Shojaei (76. Heydari), Nekounam (C), Hajsafi (87. R. Haghighi) – Ghoochanneijhad.

Náhradníci

Domácí: Orión, Andújar, Campagnaro, Demichelis, Basanta, Fernández, Álvarez, Biglia, Pérez, Rodríguez, Palacio, Lavezzi

Hosté: Ahmadi, Davari, Heydari, Mahini, Alnameh, Beitashour, Haghighi, Hadadifar, Rahmani, Beikzadeh, Jahanbakhsh, Ansarifard

Karty

Hosté: Nekounam, Shojaei

Rozhodčí

Mažič – Djurdjevič (oba SRB), Hautata (TAH)

Stadion

Estadio Mineirao

Zápas Argentiny s Íránem sledujte ONLINE ZDE>>>

Z V R P Skóre B
1. Argentina 4 4 0 0 9:5 12
2. Nigérie 3 1 1 1 3:3 4
3. Bosna 3 1 0 2 4:4 3
4. Írán 4 0 1 3 2:7 1

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Messi se skloněnou hlavou sleduje zmar Argentiny proti Íránu
Messi se skloněnou hlavou sleduje zmar Argentiny proti Íránu

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud