25. června 2014 • 21:50

Shaqiri smázl hattrickem Honduras! Francie si postup pohlídala

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Francie si díky středeční remíze 0:0 s Ekvádorem zajistili postup do osmifinálových bojů. Spolu s nimi postupují ze skupiny E také Švýcaři. Ti si poradili s Hondurasem, který porazili vysoko 3:0. Třemi góly se o vítězství postaral záložník Bayernu Mnichov Xherdan Shaqiri. Francouzi v osmifinále narazí na mužstvo Nigérie, zatímco Švýcarsko bude čekat Argentina v čele s Lionelem Messim.



Ekvádor - Francie 0:0

ONLINE přenos z utkání Ekvádor - Francie jsme sledovali ZDE

MATCH OVERVIEW LEGACY
25. 6. • 22:00
Ekvádor
Ekvádor
0:0
ONLINE
25. června
22:00
Francie
Francie
Sestavy

Domácí: Domínguez – Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví (C) – Noboa (89. Caicedo), Minda – A. Valencia, Arroyo (82. Achilier), Montero (63. Ibarra) – E. Valencia.

Hosté: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Sakho (61. Varane), Digne – Griezmann (79. Rémy), Pogba, Schneiderlin, Matuidi (67. Giroud), Sissoko – Benzema.

Náhradníci

Domácí: Banguera, Bone, Bagüí, Achilier, Ibarra, Méndez, Saritama, Gruezo, Martínez, Rojas, Caicedo, Ayoví

Hosté: Ruffier, Landreau, Debuchy, Evra, Varane, Mangala, Mavuba, Cabella, Valbuena, Giroud, Rémy

Karty

Domácí: A. Valencia (č), Erazo

Rozhodčí

Doue – Yeo (oba CIV), Birumushahu (BDI)

Stadion

Maracanã – Estádio Jornalista Mário Filho, Rio De Janeiro, Brazílie

Návštěva

73 749 diváků

Francie potřebovala k definitivní jistotě postupu bod a trenér Deschamps udělal v základní sestavě šest změn od minulého zápasu se Švýcarskem (5:2). První start na turnaji si připsali obránci Sagna s Dignem a záložník Schneiderlin.

První střelou na stadionu Maracaná se v desáté minutě prezentoval Griezmann, ale nemířil přesně. Sissokovův volej pak chytil ekvádorský brankář Domínguez. Francie měla utkání pod kontrolou, dopředu se však příliš netlačila a nepřipomínala tým, který v úvodních dvou utkáních nastřílel dohromady osm branek.

Na druhé straně se snažil především jediný střelec Ekvádoru na turnaji Enner Valencia, ale vyloženou šanci na čtvrtý gól nedostal. Francouzský tým hned po přestávce přidal. Sagna našel před brankou Griezmanna, jehož ránu z první vytáhl brankář Domínguez na tyč.

Šance Ekvádoru, který k postupu potřeboval získat stejně bodů jako Švýcarsko proti Hondurasu, klesly v 50. minutě. Kapitán Antonio Valencia při souboji přišlápl nohu Dignemu a dostal červenou kartu. Záložník Manchesteru United byl naposled vyloučen v generálce na MS proti Anglii.

Francie v početní výhodě ještě víc dominovala. V 73. minutě neobsazený Pogba po rohu hlavičkoval vedle. V poslední desetiminutovce však obrana "Les Blues" trochu polevila, čehož soupeř málem využil. V 83. minutě předvedl Ibarra zajímavý průnik a brankář Lloris svůj tým podržel dobrým zákrokem.

Reprezentace země galského kohouta chtěla ještě v závěru rozhodnout, ale jako by jí gól nebyl souzen. Střídající útočníky Rémyho s Giroudem opět vychytal pozorný Domínguez a Pogba po sólové akci zamířil těsně vedle tyčky. Francie tak nevyužila možnost poprvé od zlatého MS 1998 vyhrát všechny tři zápasy ve skupině.

Rozhodčí: Doue - Yeo (oba Pobř. slonoviny), Birumushahu (Burundi). ŽK: Erazo. ČK: 50. A. Valencia (oba Ekv.). Diváci: 73.749.

Ekvádor: Domínguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví - A. Valencia, Minda, Noboa (89. Caicedo), Montero (63. Ibarra) - Arroyo (82. Achilier), E. Valencia. Trenér: Rueda.

Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Sakho (62. Varane), Digne - Pogba, Schneiderlin, Matuidi (67. Giroud) - Griezmann (79. Rémy), Benzema, Sissoko. Trenér: Deschamps.

Honduras - Švýcarsko 0:3 (0:2)

ONLINE přenos z utkání Honduras - Švýcarsko jsme sledovali ZDE

MATCH OVERVIEW LEGACY
25. 6. • 22:00
Honduras
Honduras
0:3
ONLINE
25. června
22:00
Švýcarsko
Švýcarsko
Góly

Domácí:

Hosté: 6. Shaqiri, 32. Shaqiri, 72. Shaqiri

Sestavy

Domácí: Valladares (C) – Beckeles, Bernárdez, Figueroa, J. C. García – Ó García (77. Najar), W. Palacios, Claros, Espinoza (46. Chávez) – Bengtson, Costly (40. J. Palacios).

Hosté: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodríguez – Behrami, Inler (C) – Shaqiri (87. Džemaili), Xhaka (77. Lang), Mehmedi – Drmić (74. Seferović).

Náhradníci

Domácí: Lopez, Escober, Chávez, Montes, Izaguirre, Palacios, Chávez, Delgado, Garrido, Martínez, Martínez, Najar

Hosté: Sommer, Bürki, Ziegler, Senderos, Lang, Barnetta, Stocker, Džemaili, Fernandes, Seferović, Gavranović

Karty

Domácí: J. Palacios

Rozhodčí

Pitana ─ Maidana, Belatti

Stadion

Arena da Amazônia, Manaus (BRA)

V jediném předchozím vzájemném duelu před čtyřmi lety v Jižní Africe došlo k bezbrankové remíze a Švýcaři kvůli tomu nepostoupili ze skupiny. Tentokrát ale vydrželo bezgólové skóre jen necelých šest minut.

V první šanci ještě Valladares Shaqiriho vychytal, ale o chvíli později už jen bezmocně máchl rukou do vzduchu poté, co si záložník Bayernu Mnichov navedl za vápnem míč a obstřelem se trefil přímo pod břevno.

Švýcaři, kteří potřebovali uhrát více bodů než Ekvádor proti Francii, případně zvítězit aspoň o dva góly vyšším rozdílem, poprvé na brazilském turnaji vstřelili úvodní branku a v dalším průběhu kontrolovali hru.

Po půlhodině navíc Hondurasané propadli ve středu hřiště a vzniklo švýcarské přečíslení dva na jednoho. Drmic přihrál Shaqirimu a ten sám před Valladaresem s přehledem uklidil balon k tyči. Jeho celek v pátém z šesti letošních zápasů skóroval minimálně dvakrát.

Začátek druhé půle zastihl Švýcary v nedbalkách, Honduras ale dvě nadějné šance nevyužil. Bengtson obešel brankáře Benaglia, ale těsně před čárou odvrátil balon vracející se Rodriguez.

Švýcaři po pauze v těžkých klimatických podmínkách v Manausu poblíž amazonského pralesa ubrali z tempa a po hodině hry jim pomohl sudí Pitana, když upřel Hondurasu po přistrčení Jerryho Palaciose penaltu.

V 71. minutě evropský tým definitivně rozhodl. Drmič připravil pozici pro Shaqiriho a ten se mohl radoval z prvního švýcarského hattricku na MS od roku 1954. Tři góly v jednom utkání dal v předchozím průběhu brazilského turnaje už jen Němec Müller, Shaqiriho spoluhráč z Bayernu. Švýcarský záložník se zároveň postaral o jubilejní 50. hattrick v historii mistrovství světa.

Branky: 6., 31. a 71. Shaqiri. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: J. Palacios (Hond.). Diváci: 40.322.

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernárdez, Figueroa, J. C. García - Ó. B. García (77. Najar), Claros, W. Palacios, Espinoza (46. M. Chávez) - Costly (40. J. Palacios), Bengtson. Trenér: L. F. Suárez.

Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez - Behrami, Inler - Xhaka (77. Lang), Shaqiri (87. Dzemaili), Mehmedi - Drmic (73. Seferovic). Trenér: Hitzfeld.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Z V R P Skóre B
1. Švýcarsko 4 3 0 1 10:6 9
2. Francie 4 2 2 0 8:2 8
3. Ekvádor 4 1 2 1 3:3 5
4. Honduras 4 0 0 4 1:11 0

Maynor Figueroa v souboji s Xherdanem Shaqirim.
Maynor Figueroa v souboji s Xherdanem Shaqirim.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud