Michal Koštuřík
30. června 2012 • 04:57

Veterán Pirlo nadchl Evropu: Nejlepší hráč na EURU, je to génius!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | „Poslední fotbalový romantik“ si říká o cenu pro nejlepšího hráče EURO. Nebo snad vidíte na turnaji někoho platnějšího pro tým, než je Andrea Pirlo? Třiatřicetiletý italský záložník s ustaranou tváří zralého čtyřicátníka se vrátil na vrcholnou scénu jako zjevení. Kdekdo už jej dávno odepsal. „Je nejlepší, měl by dostat Zlatý míč,“ prohlásil natvrdo Cesare Prandelli, kouč „squadry azzurry“.



Klasičtí špílmachři rychle vymírají, v moderním tempo fotbale těžko hledají uplatnění. „Přežívají“ jen skuteční mistři jako je Andrea Pirlo. „Je to génius,“ poklonil se spoluhráči Daniele De Rossi.

Bez neotřelých nápadů esa Juventusu by si zítra Italové o zlato nezahráli. To je bez diskuze. „Ještě jsme ale nic nevyhráli. Pokud bychom titul nezískali, bylo by to jako přijet do Říma a nevidět papeže,“ prohlásil Pirlo.

Kouzelná přihrávka na gól Antoniovi Di Natalemu ve vstupním duelu se Španělskem, precizní trestný kop proti Chorvatsku, drzý „panenkovský“ dloubák ve čtvrtfinále s Anglií a fantastický výkon v semifinále, v němž vymazal z placu německého tahouna Bastiana Schweinsteigera. Tyto momenty staví Pirla v očích expertů na piedestal, kam smějí jen vítězové.

Andrea Pirlo s naprostým přehledem proměnil klíčovou penaltu proti Anglii.Foto EPA

„Jako trenér se budu vždycky snažit, abych měl v týmu takový typ hráče. Líbí se mi,“ říká Martin Frýdek, bývalý tvůrce hry pražské Sparty a s reprezentací vicemistr Evropy 1996.

„Je pravda, že typických špílmachrů už moc není, současný fotbal se ubírá trošku jiným směrem,“ vychutnává si pohled na jednoho z posledních klasických „playmakerů“.

Není divu, že je z italského velikána unešený. Sám býval na hřišti podobného ražení, s chutí řídil hru, měnil její rytmus. „Pirlo je pilíř Itálie, která je na EURO pro každého nepříjemným soupeřem,“ vystihuje.

„Když se daří týmu, vyniknou i individuality. A Pirlovi to jde, má výbornou formu. Zdobí ho periferní vidění, umí dát skrytou přihrávku, je aktivní, furt se nabízí. Určitě patří spolu s Balotellim a Xabim Alonsem k největším kandidátům na trofej pro nejlepšího hráče turnaje,“ souhlasí s většinou.

Andrea Pirlo s naprostým přehledem proměnil klíčovou penaltu proti Anglii.Foto ČTK/AP

Frýdkův obdiv si vysloužil také penaltovým dloubákem, který vytasil v klíčové chvíli čtvrtfinálového rozstřelu s Anglií a protivníka tím paralyzoval. „Já bych si na tohle rozhodně netroufl, pokutovým kopům jsem se obecně vyhýbal. To bylo to jediné, čeho jsem se bál,“ přiznává Frýdek.

Angažování mazaného záložníka z AC Milán, kde se mozek italské reprezentace stal po deseti letech drahým zbožím s prošlou záruční dobou, označil generální manažer Juventusu za nejlepší přestup své funkcionářské kariéry. „Andrea je úžasný. Hodnota takových hráčů je nevyčíslitelná,“ tvrdil Giuseppe Marotta v průběhu šampionátu.

VIDEO: Parádní přihrávka Pirla na druhý gól Itálů

 „Méďa (Nevěd) mi několikrát říkal, jaký s Pirlem udělali 'kauf'. Zadarmo získali hráče top kategorie.

Prý můžou AC děkovat, že jim přenechali takovou osobnost,“ uvedl s úsměvem Jankulovski, který s Pirlem v roce 2007 pro AC vyhrál Ligu mistrů.

Angažmá v Juventusu pro Pirla bylo i psychickou vzpruhou, díky tomu se prý i nyní veze na vlně euforie. "Andrea v Juventusu získal novou chuť a motivaci do fotbalu.

Pirlo se postaral o vedoucí branku utkání.Foto ČTK

Kouče Prandelliho nejvíce dorazila Pirlova slova, kterými vysvětlil odvážný penaltový kousek.

„Řekl, že to provedl takhle proto, aby Angličany psychicky zdeptal. Podobně uvažovat dokáží jen výjimeční hráči, kteří se obětují pro tým,“ pronesl uznale chlapík, který vrátil černovlasého technika na špičkovou evropskou úroveň. „Andrea je nejlepší záložník planety,“ smekl před strůjcem postupu Itálie do finále EURO.

Pirlo si hledá cestu k brance
Pirlo si hledá cestu k brance


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud