Jakub Konečný
11. června 2021 • 04:40

Predikce před EURO: Francie míří na trůn, Anglie je proti. Jak skončí Češi?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sice s ročním zpožděním, ale je to tu. Utkáním Turecko–Itálie dnes startuje šestnácté mistrovství Evropy. Bláznivý podnik v bláznivé době, vždyť EURO 2020 se koná v roce 2021 a poprvé (a snad i naposled) v jedenácti různých zemích. Některé jistoty však zůstávají. Stejně jako posledně je i tentokrát hlavním favoritem na zlato Francie, která podle deníku Sport ve finále přemůže Anglii. Sport Magazín Plus k EURO objednávejte na iKiosek.cz>>>



Tuhle situaci Francie dobře zná, už jednou v ní totiž byla. V roce 1998 získala titul mistra světa – a o dva roky později triumfovala i na mistrovství Evropy. Experti i sázkové kanceláře očekávají, že Kylian Mbappé a spol. tento kousek po jedenadvaceti letech zopakují. Například Fortuna vypsala na vítězství Francie kurz 6:1 a označila ji tak jako hlavního favorita.

Stejně to ostatně vidí i portugalský stratég José Mourinho, který se kvůli tomu dokonce dostal do křížku s kolegou Didierem Deschampsem, šéfem lavičky úřadujících mistrů světa. „Francie prostě musí vyhrát, vše ostatní bude selhání,“ vypálil Mourinho.

„To jsem si myslel o jeho Tottenhamu taky,“ vrátil mu smeč se smíchem zpět Deschamps. „Se statusem světových šampionů jsme favority automaticky, navíc o tři roky zkušenější. Není to žádný tlak, prostě jen realita, a my se před ničím neskrýváme: Francie je jeden z favoritů letošního EURO.“

Důvod je nasnadě, Deschamps sestavil skutečně skvostný tým. S vynikajícím brankářem, pevnou defenzivou, pracovitou zálohou a smrtícím útokem, který ještě vylepšil návrat bombarďáka Karima Benzemy.

„Vím, že mám k dispozici důležitý ofenzivní potenciál,“ připustil i jinak rezervovaný Deschamps. Ano, Benzema společně s Mbappém, Antoinem Griezmannem či Olivierem Giroudem, kterým kryjí záda NˈGolo Kanté s Paulem Pogbou, dávají dohromady ohromnou sílu, která budí respekt.

A vyvolává vysoká očekávání.

„Francie není favorit, ale superfavorit,“ upozornil Arséne Wenger, bývalý úspěšný kouč Arsenalu. „Když vyhrajete mistrovství světa a máte i na lavičce náhradníků takové hráče, kteří by za jiné reprezentace hráli v základu, je označení favorit prostě příliš malé. Francouzský tým navíc ještě nedosáhl svého vrcholu, jde stále nahoru, protože kromě pár hráčů je jinak hodně mladý.“

Kdo by mohl Francii ohrozit? Jako první se zřejmě hlásí Anglie, soupeř českého týmu v základní skupině, jejíž všechny tři zápasy odehraje doma ve Wembley. Už to bude v rámci rozlétaného šampionátu obrovská výhoda. Vždyť jen Belgie, Švýcarsko a Polsko absolvují ve vzdušném prostoru dohromady 29 tisíc kilometrů.

„Pro mě je Anglie Francii nejblíž. Má nejvyšší kreativní potenciál v Evropě. A útočníka, který na gól nepotřebuje moc šancí,“ ukázal Wenger na Harryho Kanea, pro změnu nejžhavějšího adepta na korunu krále střelců turnaje s kurzem 7:1. „Ale chybí jí defenzivní stabilita,“ přidal i jednu slabinu.

Jedenasedmdesátiletý profesor fotbalu mluví pozitivně i o šancích Portugalska, Itálie či Nizozemska. Naopak příliš nevěří Německu, jehož trenér Joachim Löw se chystá na svou poslední velkou akci. Po patnácti letech totiž skončí. „Upřímně, Německo mě příliš nepřesvědčuje. Ztratili sebevědomí,“ uvedl Wenger.

A co Česko, případný černý kůň turnaje? Prvotním úkolem je postup ze základní skupiny, v níž se potká kromě Anglie se Skotskem a Chorvatskem. Pak už je možné všechno.

Tak pojďme na to.

Jak dopadnou vyřazovací boje podle Sportu?

OSMIFINÁLE
Itálie - Ukrajina 3:1
Turecko - Dánsko 3:0
Belgie - Portugalsko 2:1p
Nizozemsko - Česko 2:1p
Chorvatsko - Polsko 1:2
Anglie - Německo 1:1, 4:3 po pen.
Francie - Švýcarsko 3:0
Španělsko - Rakousko 3:0

ČTVRTFINÁLE
Belgie - Itálie 0:1p
Francie - Polsko 2:0
Nizozemsko - Turecko 3:2p
Španělsko - Anglie 1:3

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud