iSport.cz
22. června 2021 • 22:50

Česko - Anglie 0:1. Rozhodl Sterling, Češi končí třetí ve skupině

Autor: iSport.cz, Jan Podroužek
Vstoupit do diskuse
69
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postup, ale ten přímý Češi neudrželi. Půjdou dál jako jedni ze čtyřech šťastných na třetích místech, v osmifinále EURO 2021 na ně vychází nejspíš nedělní bitva v Budapešti s Nizozemskem, nebo případně vítěz skupiny E příští úterý v Glasgow. Rozhodla o tom nejen prohra s Anglií 0:1, ale hlavně pak vzepětí Chorvatů, které při výhře nad Skotskem posunul na druhou příčku gól Ivana Perišiče na 3:1.



Ani devátý pokus dobýt Wembley Česku, dřív Československu, nevyšel. Od listopadu 1966 se o to marně pokoušela další generace, tentokrát kolem čarostřelce Patrika Schicka, dopadla ovšem veskrze stejně jako předtím Ivo Viktor, Zdeněk Nehoda, Tomáš Skuhravý, Jiří Němec a další legendy.

Prohra, i když těsná.

Češi si o ni říkali už od začátku. Pas od levé lajny šel za obranu stejně rychle jako kmitající Raheem Sterling, pěkně do běhu. Ten ovšem obloukem přes Tomáše Vaclíka ještě trefil jen tyč.

Za deset minut jinak a lépe. Sterling, dosavadní hrdina a opora Angličanů na turnaji, kteří jinak doma schytávají spíš kritiku. Útočník Manchesteru City rozhodl už první zápas proti Chorvatsku, a prosadil se i proti Česku.

Čeští fotbalisté se zdraví s hráči Anglie po utkání na EURO
Čeští fotbalisté se zdraví s hráči Anglie po utkání na EURO

Do českého vápna nekompromisně navedl míč Bukayo Saka, akce se pak trochu přibrzdila, ale nezastavila. Harry Kane ji rozehrál doleva na Jacka Grealishe, centr a za Tomášem Kalasem a Janem Bořilem se objevil právě osamocený drobný střelec, 170 centimetrů. A trefa hlavou.

Anglie první ve skupině, Češi druzí, takhle to aktuálně vypadalo. I proto, že Chorvati se nejdřív bolestně trápili se Skotskem. Sice měli díky výsledku z Wembley šanci přeskočit výběr Jaroslava Šilhavého, jenže dlouho zůstával jejich boj vyrovnaný.

Situace se dramaticky proměnila až během druhého poločasu. Ale ne toho ve Wembley, tam se nic moc nedělo. Ale toho v Hampden Parku.

Luka Modrič na 2:1.

Ivan Perišič na 3:1. To bylo rozhodující.

Najednou se Chorvatsko v průběžné tabulce natlačilo na druhé místo před Čechy.

EURO 2021: Součka obdivuju, jsou tam ale jistá ale, vysvětluje Hašek
Video se připravuje ...

Pro Patrika Schicka a spol. to znamená, že na ně v osmifinále sice nevyjde obávaná chuťovka z „efka“, někdo z trojzubce Francie, Německo, Portugalsko. To si vyžere úspěšný Albion.

Na reprezentaci vychází pravděpodobně Nizozemsko, hrací den neděle, místo konání Budapešť.

Anebo druhou variantou soupeře je vítěz „éčka“, tedy někdo z čtveřice Švédsko, Španělsko, Polsko, anebo skoro bratská bitva se Slováky. To by ovšem nesměl jistě postoupit do této části pavouka třetí tým ze skupiny B, nebo C. Hrálo by se příští úterý v Glasgow.

Góly

Domácí:

Hosté: 12. Sterling

Sestavy

Domácí: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kalas, Bořil – Holeš (84. Vydra), Souček – Masopust (64. Hložek), Darida (C) (64. Král), Jankto (46. Ševčík) – Schick (75. Pekhart).

Hosté: Pickford – Walker, Stones (79. Mings), Maguire, Shaw – Phillips, Rice (46. J. Henderson) – Saka (84. Sancho), Grealish (67. Bellingham), Sterling (67. Rashford) – Kane (C).

Náhradníci

Domácí: Mandous, Koubek, Kadeřábek, Brabec, Barák, Krmenčík, Ševčík, Hložek, Vydra, Král, Matějů, Pekhart

Hosté: Ramsdale, Johnstone, Henderson, Rashford, Trippier, Mings, Coady, Sancho, Calvert-Lewin, White, James, Bellingham

Karty

Domácí: Bořil

Rozhodčí

Dias (POR) – Tavares (POR), Soares (POR)

Stadion

Wembley Stadium, Londýn

Návštěva

19 104 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Česko - Anglie
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Česko Česko Martin Hašek Martin Hašek Štěpán Filípek, redaktor Sportu Štěpán Filípek, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:46
22. 6. 2021
 

Pozápasové iSport studio končí. Děkujeme za pozornost!

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:35
22. 6. 2021
Martin Hašek

Na závěr studia se Martin Hašek ještě vyjádřil ke svému možnému angažmá, naposledy trénoval Bohemians. „Vůbec nemám tušení. Žádné nabídky na stole nemám, nějaké dvě jsem měl krátce po tom, co jsem odešel z Bohemky. Jednal jsem s Baníkem Ostrava, tam se pak ale ukázal, že nejednám sám a nakonec vzali Luboše Kozla.“

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:32
22. 6. 2021
Martin Hašek

Martin Hašek ještě zhodnotil nizozemské individuality. „Mají víc individualit, které hrají ve světových klubech, než máme my. Na druhou stranu nemají takovou rychlost jako Angličané. My na ně umíme, z nějakého důvodu to je, možná by se to dalo nějak zanalyzovat. V hlavách to máme a to je docela důležitý. Oni to zrovna tak vědí, jakou s námi mají bilanci. Možná ti mladí už ne,“ dodává s úsměvem.

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:29
22. 6. 2021
Štěpán Filípek, redaktor Sportu

A co Nizozemsko? „Pro mě je to hodně nečitelný tým. Vždycky měli určitý drajv, šťávu, kouzlo, vůni. Dostali se ale do situace, kdy zůstali bez velkého turnaje. Jsem opatrný, nemám na to úplně jasný názor,“ říká Štěpán Filípek.

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:26
22. 6. 2021
Štěpán Filípek, redaktor Sportu

„Já bych to proti Španělsku viděl tak 30 ku 70,“ usmívá se Štěpán Filípek. „Ale jelikož už je pozdní hodina, tak se rozšoupnu a řeknu 40 ku 60!“

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:25
22. 6. 2021
Martin Hašek

Český tým půjde v osmifinále na Nizozemce, případně na vítěze skupiny E. Ve třech variantách půjde na Nizozemce, v jedné (pokud postoupí třetí týmy ze skupin E a F) na vítěze skupiny E. „Zajímavé by bylo derby se Slováky, navíc hratelný soupeř. To samé si myslím o Polsku. Švédsko? Tam bych viděl malinko nižší šance oproti prvním zmíněným týmům. Na Španěly bych narazit nechtěl, tam bych to viděl tak na 10 procent ku 90,“ přemýšlí Martin Hašek nejdříve ohledně vítěze skupiny E.

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:22
22. 6. 2021
Martin Hašek

„Přijde mi to škoda pro fotbal, je to moc přísné. Možná bych to oddělil, za co ty žluté karty jsou. Když to jsou obyčejné věci, ne nebezpečné, tak bych to odlišil. Žluté karty se ale musí sčítat, aby se to nějak nezvrtlo,“ říká Martin Hašek ke stopce za žluté karty.

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:18
22. 6. 2021
Štěpán Filípek, redaktor Sportu

A co takový David Zima na levém beku? „Já bych osobně už hrál na tři stopery s ním, ale pro ten tým to není úplně vlastní. Já bych se toho ale nebál, zariskoval bych,“ říká Štěpán Filípek.

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:16
22. 6. 2021
Martin Hašek

Osmifinále nebude moct hrát Jan Bořil, který dnes dostal druhou žlutou kartu v turnaji. „Na první dobrou mě napadá jako nejpřijatelnější varianta Kadeřábek přes nohu, anebo Kadeřábek napravo a Coufal nalevo. Matějů podle mě naprosto neprověřený v reprezentaci. A to samé platí o Michalu Sadílkovi. Ještě mě napadá varianta, jestli by to nezahrál Lukáš Masopust,“ hledá možnosti Martin Hašek.

Zprávy ze dne 22. 6. 2021
23:14
22. 6. 2021
Štěpán Filípek, redaktor Sportu

„Martin mluví z pozice trenéra, já si to můžu dovolit: Jadon Sancho musí hrát, já to nechápu, ale on musí hrát. Je to hrozná škoda,“ dodává Štěpán Filípek.

Vstoupit do diskuse
69

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud