Jan Vacek
21. června 2021 • 11:10

Budíček! Kane a spol. pod palbou. Útok se proti Čechům má probrat

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na EURO si odvezli nejohnivější palebnou sílu ze všech účastníků. Z výčtu ofenzivních hráčů Albionu přechází zrak. Harry Kane, Raheem Sterling, Mason Mount, Phil Foden, Jack Grealish. Eso vedle esa. Chlapíci, kteří drtí soupeře tunami gólů i asistencí. Jenže…



Během probíhajícího závěrečného turnaje jsou Ostrované prapodivně zabrzdění. Žádné útočné inferno se nekoná, Anglie neničí protivníky brutální ofenzivní vozbou. Ve dvou utkáních vstřelila jeden ušmudlaný gól.

„Nehrajeme na úrovni, které jsme schopní,“ uznal po páteční nudné plichtě se Skoty hlavní kouč Gareth Southgate. „Rozumíme nespokojenosti a kritice, ale za našimi hráči stojíme. Jsou to mladí kluci, kteří jsou na takovém turnaji poprvé. Určitě je podpoříme.“

Tenhle přístup je chvályhodný, ale Anglie potřebuje okamžitě zabrat. Nutně. Už v zahajovacím utkání s Chorvatskem nepředvedla nic mimořádného, po brance Sterlinga ale sebrala všechny body, takže v pořádku.

Harry Kane v soubojích s chorvatskou obranou
Harry Kane v soubojích s chorvatskou obranou

Následující zápas se Skotskem už byl vyloženě průšvih. Čekal se jednoznačný triumf favorita, Anglie ale za celých devadesát minut vystřelila na branku soupeře pouze jednou. Její kapitán a hlavní hrozba Kane měl v prvním poločase jeden (!) kontakt s balonem ve skotské šestnáctce. To vypovídá o všem.

„Moc problémů obraně soupeře zrovna neudělal. Na jeho obranu je ale třeba říct, že se mu od spoluhráčů nedostalo téměř žádné podpory. Není pochyb, že Kane dokáže hrát lépe. A taky ukáže,“ prohlásil někdejší vynikající kanonýr Alan Shearer.

Anglie ovšem potřebuje, aby se lídr Tottenhamu probudil velice rychle. A s ním i další ofenzivní hvězdy. Současné výkony by totiž na vytyčený cíl, tedy zlaté medaile, nade vší pochybnost nestačily.

„Musíme se na zápas se Skoty podívat jako na výkon celého týmu a ne jen jednoho člověka. Soupeř Kanea velmi dobře ubránil. Když máte kolem sebe pět hráčů a nedostáváte moc prostoru, je to těžké,“ bránil Southgate svou hvězdu, kterou ovšem překvapivě stáhl v 74. minutě ze hřiště.

Angličané celkově v pátek večer působili dojmem, že vyhrát snad ani nechtějí. V závěrečných pasážích duelu až téměř nezúčastněně kombinovali kolem středu hřiště, žádný finální nápor se nekonal. Skotové mohli být v závěru utkání naprosto v klidu, nebezpečí jim nehrozilo.

„Neviděl jsem od Anglie žádné riziko ani touhu hazardovat ve snaze urvat vítězství. Jako by se bála, že může utkání ztratit. Zvítězil pragmatismus, ale očekával bych, že takhle silný tým udělá všechno pro to, aby velkého rivala porazil,“ prohlásil trenér José Mourinho.

Fanoušci navzdory matnému vstupu do turnaje přesto věří, že to Albion konečně rozbalí. V posledním utkání základní skupiny D vyběhne proti Čechům a bude usilovat především o vylepšení zatím dost poničené reputace.

„Určitě nebudeme panikařit. Víme, že jsou v naší hře nedostatky, a budeme na nich pracovat. Prvotním cílem byl postup ze skupiny, který máme na dosah. Zlepšíme se,“ slíbil Kane.

V případě Anglie ovšem nastává nejvyšší čas, aby se od slov přešlo k činům. Odnese to parta Jaroslava Šilhavého?

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud