Jakub Dvořák
30. června 2021 • 12:36

Mbappé a nulové EURO. Neymarovatí, přerůstá mu ego, varují legendy

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdálo se to jako brnkačka. Mistři světa z roku 2018 s ještě blyštivějším kádrem než v Rusku. Korunovace měla být pro Mbappého a spol. jen formalitou. Jenže Evropa není Francii zaslíbená. Po prohraném domácím finále v roce 2016 ztroskotala země galského kohouta tentokrát už v osmifinále na vytrvalých Švýcarech. Generační supertalent navíc z šampionátu vyšel bez jediné branky. Letošní sklizeň trofejí pro něj bude vůbec poprvé v kariéře nulová.



Současný stav francouzského fotbalu je zhruba takový, že se hodně odlehčeně dá konstatovat: trenér je jen jakýmsi doplňkem pro načančaný kádr. Vždyť na soupisku pro EURO se nevešli borci z předních týmů Premier League, La Ligy, Ligue 1 či bundesligy. Jenže průšvih je v tom, když největší hvězda souboru zapomene slova a improvizace mu zdánlivě dělá potíže.

Kylian Mbappé na EURO 2020
zápasy: 4
góly: 0
asistence: 1
střely/na branku: 14/3
přihrávky/přesné: 110/(78 %) 88
vytvořené šance: 3
fauly/faulován: 2/4

Ano, řeč se stáčí na Kyliana Mbappého. Dvaadvacetiletý útočník PSG měl patřit k hlavním postavám evropského šampionátu. Měl po dlouhých 21 letech dovést Francii zpátky na evropský trůn.

Ovšem vládnout Evropě nečekaně odmítl.

Přitom jeho 42 branek a 11 asistencí v 47 zápasech v Paříži, kdy skóroval každých 70 minut, utvrzovala experty v tom, že favorit turnaje je prostě daný. Nakonec je vše jinak. Nejsledovanější postavu EURO potkal první zádrhel v dosud nablýskané kariéře. Vůbec poprvé završí sezonu bez zisku trofeje.

Domů odjíždí francouzská desítka bez vstřelené branky a s kyselým dovětkem, že právě z její kopačky vzešla jediná neproměněná penalta v rozstřelu se Švýcary.

„Je velmi obtížné obrátit list. Smutek po vyřazení je obrovský, nedokázali jsme splnit náš cíl. Za penaltu se omlouvám. Chtěl jsem pomoci týmu, ale selhal jsem. Bude se mi těžko spát, ale tohle jsou bohužel rizika sportu, který tolik miluju,“ kál se Mbappé na sociálních sítích.

Po vyřazení se ho zastal i trenér Didier Deschamps. „Kylian je neuvěřitelně smutný, stejně jako všichni hráči. Nikdo se na něj ale nemůže zlobit. Když na sebe vezmete zodpovědnost, může se to stát. Hodně ho to poznamenalo.“

Veřejnost ovšem dumá nad tím, kde se rodák z pařížského předměstí zasekl. Jak je možné, že se během pár týdnů proměnil z hladového predátora v bezzubého strašáka? Proč nestřílel jeden gól za druhým? A proč ve společnosti Karima Benzemy a Antoinea Griezmanna nerozmetal soupeře na padrť?

Jedno z možných vysvětlení nabízí francouzští internacionálové, což se v kabině Les Blues nebude poslouchat snadno. „Jeho ego mu přerůstá přes hlavu. Ani Deschamps už ho nezvládal. Dovolil mu až moc. Začal se chovat jako celebrita, kolem které se musí vše točit,“ vypálil ještě během základních skupin Jéromé Rothen. V podobné úvaze jej podpořil Emanuel Petit. „Jeho projev nevypadá dobře. Přijde mi, jako by neymarovatěl. Jako kdyby na hřišti chtěl vypadat jako on. Se všemi dobrými i špatnými vlastnostmi,“ napadl klubovou spolupráci s brazilskou superstar.

Svoje místo v rozhození mladého střelce měly i spekulace o možném odchodu do Realu Madrid. Jakmile se vedle sebe s Benzemou postavili do útoku, nejeden fanoušek už viděl v Madridu francouzskou spojku.

Otázka, zda by mu rozchod se sebestředným Neymarem nepomohl, bude v příštích dnech nejspíš nabírat na síle. Prozatím jen Mbappé do éteru vzkázal: „Nejdůležitější bude vstát ještě silnější pro nadcházející výzvy.“

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud