3. července 2021 • 08:14

Skleslý De Bruyne: Zkusili jsme všechno. Courtois chválil soka

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byl zápas! Fantastickou bitvu dvou velkých favoritů pro sebe urvali Italové, když porazili Belgičany 2:1 a nadále mohou snít o druhém titulu mistrů Evropy. „Dnes podali všichni vynikající výkon. Vítězství jsme si naprosto zasloužili. Zápasy jsou těžší a těžší a příští na řadě je Španělsko,“ vyhlížel šťastný trenér vítězů Roberto Mancini úterní semifinále ve Wembley.



Takové zápasy nás baví. Oba národní týmy předváděly parádní fotbal a nabídly divákům vynikající podívanou, v níž si navzájem nedarovaly ani centimetr hřiště. Celé show už scházely jen plné tribuny.

Pro Italy šlo o první utkání proti opravdu zvučnému soupeři a na jejich hře se to zpočátku značně projevovalo. Nedařila se jim kombinace, často ztráceli míče a neprezentovali se pro sebe typickou kombinační hrou. I přesto se ve 13. minutě radovali z první branky, když se po standardní situaci prosadil stoper Leonardo Bonucci. Veškerou radost sebral Italům VAR, který našel ofsajd předcházející gólu. 

Belgičané čekali na své šance z brejků a mezi 20. a 25. minutou si vypracovali dvě velice dobré příležitosti, ale brankář Gigi Donnarumma vychytal jak Kevina De Bruynea, tak Romela Lukaka a výrazně podržel svůj tým. Belgické hvězdy svých spálených šancí brzy litovaly.

Jan Verthonghen totiž před vlastním vápnem přišel lehkomyslně o míč, čehož využil hbitý Marco Verratti a našel ve vápně Nicolo Barellu. Ten se rychle uvolnil a tvrdou ranou na zadní tyč poslal Italy do vedení.

„Měli jsme dvě výborné šance, ale jejich brankář předvedl skvělé zákroky a my jsme jim naopak gól darovali,“ kroutil hlavou belgický gólman Thibaut Courtois.

Kevin De Bruyne dělal co mohl, ale i tak Belgie končí
Kevin De Bruyne dělal co mohl, ale i tak Belgie končí

Ráz utkání se tím výrazně změnil. Zatímco Belgičané zvadli, Italové rozkvetli a začali trávníku dominovat. V závěru poločasu si vytvářeli jednu šanci za druhou, až si vzal míč Lorenzo Insigne a nádhernou střelou zpoza vápna navýšil italský náskok.

V tu chvíli potřebovali Belgičané polít živou vodou a přesně to jim dopřál rozhodčí Slavko Vinčič, když v samotném závěru prvního poločasu odpískal pro Belgičany penaltu. Velice přísně nařízenou desítku proměnil Lukaku pohodlně střelou doprostřed brány a utkání bylo znovu otevřené.

„Asi bych to jako penaltu neposoudil, ale pískat se dala. Alespoň nám to dramatizuje zápas,“ komentoval spornou situaci trenér Martin Hašek ve studiu iSport.cz. 

Na dechberoucí první půli navázaly obě jedenáctky poctivě a nadále pod nimi hořela tráva. První velkou šanci si pro změně stran vytvořili Rudí ďáblové. Výborně hrající mladíček Jeremy Doku, který v sestavě nahradil zraněného Edena Hazarda, poslal do šance De Bruynea, který ještě hledal lépe postaveného Lukaka. Jenže belgický tank v obrovské příležitosti selhal a trefil pouze dobíhajícího Leonarda Spinazollu.

Belgičané v závěru utkání tlačili, ale srdnatě bránící Italové dokázali všechny útoky odvrátit a v úterý se ve Wembley střetnou se Španělskem v repríze finále EURO z roku 2012.

„Podle mě jsme zkusili všechno, abychom zápas vyhráli. Drželi lépe míč a nám to tam dneska prostě nechtělo spadnout, což je škoda. Jsme velice zklamaní,“ byl skleslý Kevin De Bruyne. Člen „zlaté“ belgická generace, jež na mistrovství Evropy skončila opět bez úspěchu.

EURO 2021: Bránění Belgičanů u gólů bylo skandální. Nemají nastudovaného soupeře?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud