Jonáš Bartoš
11. října 2012 • 17:55

Žádné Finsko se opakovat nebude, věří před Maltou Bílek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři zápasy bez vstřelené branky. Pískající fanoušci, trápení v ofenzivě a poslední výbuch s Finskem. Česká fotbalová reprezentace vstupuje do kvalifikačního utkání s Maltou v nemilé pozici. Trenér Bílek si přesto tlak na svou osobu nepřipouští. „Žádné Finsko se opakovat nebude,“ je přesvědčený kouč národního týmu.



Vstup do kvalifikace o šampionát v Brazílii český tým zahájil cennou remízou 0:0 v Dánsku. Jenže po domácím výbuchu s Finskem (0:1) se na mužstvo snesla kritika.

 „Finsko se nemělo stát, ale pořád jsme v kvalifikační tabulce v dobré situaci. Uhráli jsme bod u silného soupeře, který chce stejně jako my na mistrovství světa. Nemyslím si, že tým je v pesimistické náladě,“ brzdí paniku Bílek.

Že by případný neúspěch s Maltou mohl vyústit v tlak na Bílkovo odvolání? To mnohými kritizovaný trenér popírá. „Kdybychom nevyhráli, tak si zkomplikujeme cestu na mistrovství světa. To je všechno,“ odpálil dotaz reprezentační kouč.

Bílek odmítá, že by proti Maltě šlo o souboj s fotbalovým trpaslíkem. „Máme před Maltou respekt, hraje poctivě v defenzivě, má rychlé protiútoky, vepředu nebezpečného útočníka. Musíme si na ně dát pozor,“ varuje na souboj s týmem, který už v kvalifikaci trápil silnou Itálii.

O základní sestavě, do které může počítat i s lehkými marody Suchým a Hubníkem, má Bílek víceméně jasno. Rozhodovat se bude prakticky jen v ofenzivě, otazník zůstává nad nemocným Rajtoralem. Toho by na kraji zálohy mohl nahradit Petržela.

„Až moc se zabýváme tím, jestli budeme hrát na jednoho, nebo dva útočníky. Na mistrovství Evropy hrály pouze dva týmy na dva útočníky. Je to o podpoře ze zálohy a o tom, jak mužstvo směrem dopředu pracuje,“ odmítl Bílek prozradit, zda do utkání od prvních minut nasadí dva čistokrevné zakončovatele.

„Ještě jsem neřekl, v jakém rozestavení budeme hrát. O Pekhartovi se hodně mluví, po útočníkovi se chce, aby se střelecky prosazoval. On v národním týmu branku ještě nedal, v Německu se v této sezoně trefil jen jednou. Ale pořád jde o útočníka, který je mladý, pracuje dobře a má budoucnost. On jako i další má moji důvěru,“ zastal se Bílek momentální první volby do českého útoku.



Zápas s Maltou začíná v Plzni v pátek od 18:00, den před utkáním zbývalo v pokladnách Doosan Arény posledních pár stovek lístků. Je tedy pravděpodobné, že český tým v důležitém utkání požene vyprodaný stadion.

„Snad budeme mít podporu domácího hlediště. Jde o historicky první zápas národního týmu v Plzni. Věřím, že lidé přijdou,“ doufá kapitán národního týmu Petr Čech, západočeský odchovanec.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud