Jan Podroužek
10. října 2012 • 16:21

Žádná pohoda! Malta kouše, Češi na fotbalového trpaslíka neumí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těsná výhra, nebo kanonáda? Reprezentaci čeká v kvalifikaci o brazilské mistrovství světa malý ratlík, který ale pořádně kouše. S Maltou má národní tým za posledních šest duelů skóre 11:2, dvakrát přitom remizoval bez branek.



Nepodcenit! Není totiž důvod. Statistika z předchozích střetnutí mezi Českem a Maltou nezní nijak skvostně, aby si Bílkův výběr mohl jít v pátek na Štruncovy sady pohodlně zatrénovat. Čecha a spol. budou strašit minulé bezbrankové remízy nebo upocené výhry nad trpasličím soupeřem.

V čem je ale problém? Kvalitativní rozdíl mezi Českem a malým ostrůvkem je pořád výrazný.

„Tyhle zápasy jsou o prvním gólu. Jakmile se do patnácté minuty netrefíte, nastupuje nervozita. Psychika v takových zápasech je klíčová,“ říká Petr Vlček, bývalý reprezentant, který zažil bezbrankový rozchod s Maltou v roce 2000 při kvalifikaci o mistrovství světa v Japonsku a Jižní Koreji.

„Tehdy jsme hráli posledních čtyřicet minut o deseti. Navíc Malta hrála doma ve specifickém prostředí, které dobře zná,“ vysvětluje. „Přitom tehdy se dalo říct, že to byl opravdu souboj trpaslíka s obrem. My byli v žebříčku FIFA kolem třetího místa, teď je ale situace jiná. Kluci nemají příliš co podceňovat,“ naráží Vlček na jeden z problémů, který kosí favority.

Poslední válec přejel Maltu před dvanácti lety. V roce 1996 po stříbrném EURO v Anglii rozčísli Nedvěd, Poborský a Berger tohoto soupeře 6:0. Právě poslední zmiňovaný načal Maltu už v desáté minutě – klíč ke klidné hodině a půl.

„Jde o to být trpěliví. Můžeme si pomoct standardkou, čímkoliv. I kdybychom měli dát gól z výkopu, uklidní nás to. Jen by měl přijít co nejdřív, jinak se do výhody dostává outsider,“ ví Vlček.

Reprezentace hostí Maltu v pátek ve Štruncových sadech, kolébce vyhlášené gólové mašiny Viktorie Plzeň. „Tam branky padají, třeba klukům kouzlo toho místa pomůže,“ usmívá se.

Posledních šest zápasů s Maltou
Malta – Česko 0:0, kval. ME 1996
Česko – Malta 6:0, kval. MS 1998 (první gól Patrik Berger, 10. minuta)
Malta – Česko 1:0, kval. MS 1998 (první gól Radek Bejbl, 32. minuta)
Malta – Česko 0:0, kval. MS 2002
Česko – Malta 3:2, kval. MS 2002 (první gól Marek Jankulovski, 20. minuta)
Česko – Malta 1:0, přátelsky (první gól Tomáš Necid, 77. minuta)
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud