Jiří Fejgl
12. června 2022 • 05:00

Destrukce Čechům nepomůže. Šilhavý chystá proti Španělsku změny

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MÁLAGY | Před týdnem snová remíza v Praze, poté tvrdý náraz v Lisabonu. Fotbalová reprezentace v neděli večer absolvuje v Lize národů další srážku s absolutní elitou. Plichta v Edenu se Španělskem byla zahalena prohrou s Portugalci, ale v Málaze přichází další pokus na překvapení. Jenže pozor, domácí jsou nabroušení. „Hrajeme doma a toužíme po vítězství víc než jindy,“ vzkázal slavný obránce Jordi Alba.



Skupinu v Lize národů nazval pravý bek (či v současném systému reprezentace záložník) Vladimír Coufal Ligou mistrů národních celků. Je to tak, začátek června přivál úchvatné zápasy. Začalo to Švýcary, velmi dobrými, ale při vší úctě tak trochu druhou jakostí.

Poté však začal fotbalový rock’n’roll. Španělsko, Portugalsko, nyní znovu země Barcelony a Realu Madrid. Klasa, ale také drsné prověrky.

V Málaze bylo vyprodáno za patnáct minut, město v Andalussi je hladové, kope se tady - a zle nedobře - druhá liga. Na tribunách bude 30 tisíc fanoušků. Vše je připraveno, aby domácí zahnali vzpomínku na výsledek 2:2 z Edenu.

„Bude to horší zápas z pohledu prostředí. Diváci je poženou, navíc jsme jim ukradli dva body,“ varoval kouč Jaroslav Šilhavý . „Nemyslím, že jsme je vystrašili, očekávám silného soupeře a skvělý tým, který nemění způsob hry.“

Tak tak, bude to jako vždy. Domácí si vezmou pro sebe míč, stovkami přihrávek se budou snažít rozlepit „bariéru“, jak nazval českou obranu domácí trenér Luis Enrique. Mají to v krvi už odmalička. Jsou technicky precizní, což dokazuje například sedmnáctiletý zázrak Gavi z Barcelony.

V Praze skóroval, zase je na značkách. „Nepochybuju, že takových kluků tady běhá daleko víc, kteří si brousí zuby na takovou úroveň. Můžeme jim jen závidět,“ přiznal upřímně Šilhavý.

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) se zdraví s reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým
Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) se zdraví s reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým

Nelze nesouhlasit. Všichni tito chlapci vědí jak hrát. „Balon je poslouchá. Tahají ho z jedné strany na druhou, čekají na skulinu,“ popsal Šilhavý a porovnal hru s Manchesterem City, anglickým šampionem vedeným Pepem Gaurdiolou: „Se španělským trenérem hrají pořád stejně. Nemění rozestavení, všichni to vědí, mají je nastudované, přesto každého přitlačí, dobývají branku a dostávají se tam. Pokud ztratí míč, jdou do represinku. Reprezentace je podobná. Udělali na mě větší dojem než Portugalci.“

Na Šilhavém teď je, aby se svým štábem vymyslel, jak mašinu zastavit, rozhodit, nepustit do rytmu. Recept je složitý, ale základy jsou jasné.

Zaprvé nesmí česká defenziva působit tak matně jako v Lisabonu, kde její levá strana fakt nefungovala. Nezahrál ani jeden borec u této lajny: Adam Hložek, Milan Havel, Aleš Matějů. Zaujal jen střídající Václav Jemelka, mírně další náhradník Adam Vlkanova. Proto přijdou zásahy do startovací jedenáctky.

Jemelka bude v sestavě s velkou pravděpodobností, stejně tak záložník Jaroslav Zelený, jenž už je ready po zranění z pražského střetnutí. Na křídle by se mohl objevit právě Vlkanova či Jakub Pešek. „Tam bude určitě změna. Tam jsme dělali zbytečné a laciné chyby,“ potvrdil šéf lavičky.

Zadruhé je nutné - stejně jako v Edenu - udeřit, pokud to jen bude možné. „Musíme využít šance,“ nakázal Coufal. V Portugalsku se to nepodařilo, připomeňme.

Aby však šance vůbec vznikly, je potřebná kuráž. Snaha hrát s míčem, ne se ho jen zbavovat nebo být opatrný a pomalý jako v Lisabonu. „Když budeme jen destruktivní, budeme pod obrovským tlakem celý zápas,“ přitakal trenér.

Moc dobře ví, že španělský nápor nelze ustát. Tak odvahu!

Liga národů: Gavi a spol. se připravují v Malaze na Čechy
Video se připravuje ...

PRVNÍ DOJEM: Portugalci ukázali Čechům cestu. Šance pro Matějů nedává smysl
Video se připravuje ...

Šály, vlajky i čeští fans v Lisabonu! Bitva s Ronaldem přilákala davy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud