18. června 2023 • 23:55

Španělé ovládli Ligu národů, hrdinou brankář Simón. Italové mají bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

To bylo drama. Španělští fotbalisté udolali po penaltovém rozstřelu Chorvatsko a ovládli třetí ročník Ligy národů. Finálové utkání v Rotterdamu skončilo po 90 minutách i prodloužení bez branek a poprvé v historii soutěže musely o vítězi rozhodnout pokutové kopy. V nich uspěl výběr „La Roja" 5:4, v šesté sérii rozhodl obránce Dani Carvajal. Brankář Unai Simón chytl dvě penalty.



Světoví šampioni z roku 2010 a trojnásobní mistři Evropy získali cennou trofej po 11 letech, naposledy ovládli EURO 2012. Španělé částečně napravili dva roky starou porážku z finále Ligy národů. Chorvaté naopak stejně jako na MS 2018 nezvládli finálový duel a na premiérový triumf v samostatné historii stále čekají.

Svěřenci trenéra Luise de la Fuenteho vystřídali na trůnu Francouze, kteří se do Final Four neprobojovali.

Poslední tři vzájemné duely Španělska s Chorvatskem nabídly vždy minimálně pět branek, v neděli se ale v Rotterdamu hrál opatrný fotbal. Jako první zahrozil ve 12. minutě Gavi, Livakovič však po jeho pohotové střele zasahovat nemusel. Na druhé straně si po půlhodině poradil gólman Simón s Perišičovou hlavičkou. Ani ve třetím finále v historii soutěže v prvním poločase gól nepadl.

Velké gólové příležitosti dlouho nepřišly ani po změně stran, ačkoliv se hra místy více otevřela. Až v 84. minutě vrátil Merino míč pod sebe na penaltový puntík, odkud Fati nedokázal umístit míč mimo Livakovičův dosah.

Luka Modrič si došel pro stříbrnou medaili
Luka Modrič si došel pro stříbrnou medaili

Duel dospěl do prodloužení stejně jako ve středečním semifinále Chorvatů s domácími Nizozemci nebo při posledním vzájemném střetnutí v osmifinále EURO před dvěma lety, ve kterém uspěli Španělé. Výběr „La Roja“ byl blíž vítěznému gólu i v neděli, Olmo ale hned dvakrát z dorážky ve vyložených šancích selhal.

Poslední penaltové rozstřely vyšly lépe Chorvatům, kteří na loňském MS při cestě za bronzovými medailemi vyřadili v osmifinále Japonsko i ve čtvrtfinále Brazílii. Naopak Španělé nezvládli v Kataru stejnou disciplínu v osmifinále s Marokem. Tentokrát ale byli dlouho neomylní, postupně se prosadili Joselu, Rodri, Merino a Asensio.

Za Chorvatsko skórovali Vlašič, Brozovič a kapitán Modrič, až ve čtvrté sérii Simón vykopl Majerův pokus doprostřed branky. Perišič v páté sérii ještě udržel svůj tým ve hře a následně nastřelil Laporte břevno. V šesté sérii se znovu blýskl Simón proti Petkovičovi a Carvajal jemným zakončením doprostřed finále ukončil.

Sestavy

Domácí: Livaković – Juranović (112. Stanišić), Šutalo, Erlić, Perišić – Modrić /C/, Brozović, Kovačić – Pašalić (62. Petković), Kramarić (90+1. Majer), Ivanušec (78. Vlašić).

Hosté: Simón – Navas (97. Carvajal), Le Normand (78. Fernández), Laporte, Alba /C/ – Rodri, Ruiz (78. Merino) – Asensio, Gavi (87. Olmo), Pino (66. Fati) – Morata (66. Joselu).

Náhradníci

Domácí: Ivušić, Labrović, Vida, Sosa, Stanišić, Barišić, Majer, Beljo, Petković, Musa, Vlašić

Hosté: Raya, Arrizabalaga, Fran García, Fernández, Carvajal, Zubimendi, Olmo, Canales, Merino, Fati, Rodrigo, Joselu

Karty

Domácí: Petković

Hosté: Gavi, Fernández, Rodri

Rozhodčí

Zwayer – Lupp, Achmüller (GER)

Stadion

Stadion Feijenoord 'De Kuip', Rotterdam

Návštěva

51 577 diváků

Italové obhájili bronz

Třetí místo v Lize národů vybojovali stejně jako předloni italští fotbalisté. Úřadující mistři Evropy porazili v Enschede domácí Nizozemsko 3:2. Ve finále se utkají večer v Rotterdamu Španělsko a Chorvatsko.

Italové vedli po 20 minutách 2:0 díky gólům Dimarca a Frattesiho, který v šestém reprezentačním utkání skóroval poprvé. Domácím se povedlo v 68. minutě snížit zásluhou Bergwijna, ale vzápětí vrátil svěřencům trenéra Roberta Manciniho dvoubrankový náskok Chiesa. Konečnou podobu dal výsledku v závěru Wijnaldum.

Góly

Domácí: 69. Bergwijn, 90. Wijnaldum

Hosté: 7. Dimarco, 21. Frattesi, 73. Chiesa

Sestavy

Domácí: Bijlow – Dumfries, Geertruida (46. Wijnaldum), van Dijk, Aké – Wieffer (77. Veerman), F. de Jong, Simons (64. Koopmeiners) – Malen (46. Bergwijn), Gakpo, N. Lang (46. Weghorst).

Hosté: Donnarumma – Tolói, Acerbi, Buongiorno, Dimarco (75. Spinazzola) – Frattesi, Cristante, Verratti (85. Barella) – Gnonto (65. Zaniolo), Retegui (85. Pellegrini), Raspadori (64. Chiesa).

Náhradníci

Domácí: Bergwijn, Blind, Botman, Flekken, de Roon, Koopmeiners, Malacia, Noppert, Weghorst, Veerman, Timber, Wijnaldum

Hosté: Barella, Bonucci, Darmian, Di Lorenzo, Chiesa, Immobile, Jorginho, Meret, Pellegrini, Vicario, Spinazzola, Zaniolo

Karty

Domácí: Weghorst

Hosté: Dimarco, Barella

Rozhodčí

Stadion

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud