28. března 2018 • 15:35

Anglie se zlobí a diskutuje kvůli videu. Proč se z rohu stala penalta?

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglii zastavilo VAR. Takovým titulkem vítá čtenáře britský list The Times na svém webu. Řeč je o úterním přípravném utkání s Itálií (1:1) před MS v Rusku. Italové vyrovnali jen pár minut před koncem z penalty, kterou sudí potvrdil po konzultaci s videorozhodčím. To se Albionu vůbec nezamlouvalo. „Původně rozhodčí ukázal na roh a nezdálo se mi, že by to z jeho strany byla fatální chyba, tudíž bych penaltu neřešil,“ řekl kouč Gareth Southgate.



Dlouhých 624 minut (10 hodin a 24 minut) nedostali gól. Anglická reprezentace měla od října sérii bez inkasované branky. Mluvilo se o tom, že se národní tým dostává před světovým šampionátem do formy. Aby ne. Branku nedostali Angličané například od Německa, Brazílie či Nizozemska.

Během úterního večera ve Wembley to vypadalo, že ani Itálie nenajde recept, jak překonat obranný val a šňůra se prodlouží. Jenže za stavu 1:0 pro domácí donutil debutující James Tarkowski svým faulem v 85. minutě sudího Denize Aytekina k zamyšlení.

Německý arbitr původně ukázal na rohový praporek a Itálie měla zahrávat roh. Jenže po chvíli si vše rozmyslel a signalizoval, že se půjde podívat na video. Na zpomaleném záběru si Aytekin všiml, že Tarkowski na Federica Chiesu šlápl a tudíž by měl své rozhodnutí přehodnotit a nařídit penaltu. Lorenzo Insigne ji proměnil a zápas skončil remízou 1:1.

To se však vůbec po utkání nezamlouvalo trenérovi Anglie Garethu Southgateovi. „Tohle pravidlo musíme akceptovat, ale nemyslím si, že by rozhodčí udělal nějakou fatální chybu. Původně ukázal na roh, nevypadalo to z jeho strany jako špatný verdikt, tudíž penalta být vůbec neměla,“ namítal 47letý kouč.

„Kdybychom měli video k dispozici v Nizozemsku v posledním zápase, zřejmě bychom kopali penaltu a viděli červenou kartu už po dvou minutách hry,“ pokračoval.

Rozhodnutí nechápal ani bývalý sudí v Premier League a dnes expert deníku Daily Mail Graham Poll. „Opakované záznamy ukazují, že Chiesa už padal k zemi, když na něj Tarkowski šlápl,“ argumentoval. „Po zkušenosti s VAR v FA Cupu v této sezoně, se mi to jako pokutový kop nezdá,“ dodal Poll.

Southgate zase volal po tom, aby se zlepšila komunikace ohledně takových zásahů do utkání. „Fanoušci na stadionu jsou málo a špatně informovaní. Dnes už to bylo lepší, ale pořád ta komunikace není jako v jiných sportech.“

Videorozhodčí je například využíván v NHL či americkém fotbale (NFL), kde se fanoušci pokaždé dozví verdikt z mikrofonu hlavního sudího.

Přípravný zápas Itálie s Anglií nabídl i kontroverzi, o kterou se postaral
Přípravný zápas Itálie s Anglií nabídl i kontroverzi, o kterou se postaral

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud