Radek Špryňar
26. června 2018 • 12:18

Dánský kouč rýpe do Francouzů: Nic extra, bez lídra, Pogbu zajímá jen účes

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Tohle nebude „jen“ zápas o první místo ve skupině. Způsobila to prořízlá pusa dánského trenéra Ageho Hareideho. Ten už před mistrovstvím světa o Francouzích opovržlivě prohlásil, že nejsou nic extra a že jim vůbec nevěří. Výřečnost vrchního stratéga severské party se včera řešila i na tiskové konferenci v moskevských Lužnikách. Didier Deschamps se ale rozhodit nenechal. „Ať si říká, co chce,“ bez mrknutí oka prohlásil trenér Pogby a spol. 



Situace ve skupině C je poměrně přehledná. Francie má po dvou výhrách postup v kapse, o druhé místo zajišťující průnik do osmifinále si to v závěrečném kole rozdají na dálku Dánsko a Austrálie. V mnohem lepší pozici jsou seveřané, kterým k jistotě stačí bodovat s Francií.

Jenže ta zápas určitě neodflákne.

Za prvé se takový přístup zpravidla nevyplácí, za druhé mezi oběma celky panuje napjatá atmosféra. Může za to dánský kouč Age Hareide.

Před odjezdem do Ruska byl požádán listem Jyllands-Posten, aby okomentoval sílu trojice protivníků ve skupině. Čtyřiašedesátiletý fotbalový profesor se neudržel a s vysokou mírou upřímnosti spustil pořádnou palbu. Podle Hareideho nemá Francie skutečného vůdce a dává jim jen malé šance na úspěch v turnaji.

„Francii nevěřím. Není to tým. Nejsou nic zvláštního. Nemají opravdového lídra, jakým byl v minulosti Zinedine Zidane . Teď nemají v mužstvu nikoho, kdo by usměrňoval hru,“ suverénně prohlásil Hareide, jenž dánský tým vede třetím rokem. A to nebylo vše. Na mušku si vzal také Paula Pogbu , oporu Manchesteru United.

Hareide je totiž postarší konzervativní chlapík a divoké účesy francouzského středopolaře mu lezou krkem. Proto také ve svém hodnocení Pogbu nešetřil. „Jen přemýšlí o svém účesu. Viděl jsem ho hrát proti Manchesteru City, vlasy měl obarvené modrou a bílou. Tak to proti nám bude mít asi červenou a bílou, ne?“ položil si otázku Hareide. „Jak říkám, nejsou tým,“ dokončil své povídání. Na slovech dánského trenéra ale možná opravdu něco bude.

Mbappé odmítl novináře

Francouzi i přes dvě vítězství ve skupině nad Austrálií (2:1) a Peru (1:0) schytali od médií kvůli nevzhledné hře kritiku a někteří hráči s tím měli vážný problém. Rozkol dokonce došel tak daleko, že útočník Kylian Mbappé odmítl hovořit s francouzskými médii. Mezi žurnalisty to mělo samozřejmě odezvu, protože není běžným zvykem, aby hráč zvolil takový postoj a nikdo z francouzské fotbalové federace s tím nic nezmohl.

Také proto na tiskové konferenci v moskevských Lužnikách padl na trenéra Didiera Deschampse dotaz ohledně postoje hvězdy Paris Saint Germain. „O ničem nevím. On nehovořil s médii? Nezlobte se, ale takové informace nemám,“ vyhýbal se konfrontaci Deschamps a kvapem opustil místnost určenou pro oficiální tiskovou konferenci.

Ještě před tím ale musel čelit otázkám na Hareideho. Rozhodit se nenechal. „Ať si říká, co chce. Každý je zodpovědný za svá slova,“ zakroutil hlavou francouzský kouč. „Není příjemné slyšet taková slova. Moji hráči je znají, ale se vzájemným zápasem to nemá co dělat. Extra motivace to není. Zajímá mě jen jediné, abychom byli první ve skupině. Rád bych proti Dánsku viděl hráče v nejlepší možné formě.“

Pokud Francie získá bod, bude mít jistotu vítězství ve skupině. V osmifinále by pak narazila na druhý tým skupiny D, což může být klidně Argentina. Proto se spekuluje, zda Deschampsův tým dobrovolně nepřenechá Dánsku první místo a „nevybere“ si pro první kolo play off raději Chorvatsko. „Ne, takhle přece nikdo nemůže uvažovat. Přece nepřijdu do kabiny a neřeknu, že prohrajeme. Proti Dánsku jdeme na hřiště bez jakýchkoliv dvojsmyslností,“ razantně řekl Deschamps.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 1 0 3:1 7
2. Dánsko 3 1 2 0 2:1 5
3. Peru 3 1 0 2 2:2 3
4. Austrálie 3 0 1 2 2:5 1

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud