Adam Lacek
9. července 2018 • 04:40

Z hrdiny národním smolařem. Ruský Brazilec před lety potopil i Spartu

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv se narodil v Brazílii, v sobotu večer byl pár minut nejoslavovanějším Rusem. Když obránce Mário Fernandes ve 115. minutě prodloužení čtvrtfinále proti Chorvatsku hlavou vyrovnal na 2:2 a poslal zápas do penalt, Olympijský stadion v Soči málem spadl. O chvíli později se karta obrátila. Fernandes ve třetí sérii neproměnil pokutový kop a právě ten stál sbornou postup mezi čtyři nejlepší na domácím světovém šampionátu. „Mário dal, Mário vzal,“ lakonicky popsal momenty deník Sovětskij sport. V roce 2015 ruský Brazilec namíchnul i Spartu.



Aby byl největším ruským hrdinou Brazilec, to se snad ještě nikdy nestalo. Mário Fernandes se narodil v São Caetano do Sul na jihovýchodním pobřeží Brazílie. Fotbalově vyrostl v Grémiu, odkud se v létě 2012 stěhoval do CSKA Moskva.

V říjnu 2014 si připsal reprezentační start za rodnou zemi. Když se ale o další dva roky později naskytla možnost získat ruské občanství, tak neváhal. Ve sborné přeci jen není taková konkurence jako u „kanárků“. Reprezentační debut si za novou krajinu odbyl v říjnu 2017 v přípravném duelu proti Jižní Koreji.

Zklamání v tváří Mária Fernandese po neproměněné penaltě proti Chorvatsku bylo obrovské
Zklamání v tváří Mária Fernandese po neproměněné penaltě proti Chorvatsku bylo obrovské

A v sobotu se nesmazatelně zapsal do historie. S Rusy už to ve čtvrtfinálovém zápase proti Chorvatsku nevypadalo dobře, ještě pět minut před koncem prohrávali. Fernandes si ale skvěle naběhl na ideální centr Alana Dzagojeva z přímého kopu a rozpustil erupci nadšení. Podle ruského tisku se vyrovnávací gól ani nedá popsat slovy, byl to jeden z nejlepších momentů v dějinách sborné. Chvíle, kdy předvedla opravdový ruský charakter.

„Náš ruský Brazilec Mário Fernandes,“ přivlastňoval si pravého beka deník Sovětskij sport. V penaltovém rozstřelu se však z hrdiny stal největší smolař. Ve třetí sérii nedokázal svůj pokus ani vměstnat mezi tři tyče a když následně Chorvaté postupně nezaváhali, Rusové byli z turnaje venku.

V minulosti Fernandes potopil i pražskou Spartu. V odvetě předkola Ligy mistrů 2015 byl po zákroku na něj vyloučen v 64. minutě Marek Matějovský, CSKA o chvíli později vstřelili rozhodující gól na 3:2 a postoupili. Ruský deník Kommersant označil jeho počínání za „divadelní kousek“, za simulaci jej označila i česká média.

VIDEO | Zákrok Matějovského na Fernandese (čas 5:15)

I tak mohou být Rusové s výkony na šampionátu nadmíru spokojení. Před turnajem byla sborná odepisována, nastupovala do něj jako nejhorší tým na žebříčku FIFA (70. místo, lépe na tom jsou i Kapverdské ostrovy nebo Finsko). Rusům se nedařilo v přípravě, před turnajem nehráli dva roky ostrý zápas. Kritizováni byli i hráči za svůj přístup a lenost odejít hrát někam do zahraničí.

Jenže realita byla úplně jiná, Rusko se stalo možná největším překvapením celého šampionátu. V osmifinále vyřadilo Španěly a nebylo daleko ani od postupu do semifinále. Po penaltové prohře s Chorvaty je celý stadion v Soči vyprovázel potleskem, do nebes je vynášel i ruský tisk. „Cožpak lze nadávat na takový tým? Vždyť si jej zamilovala celá země,“ psali v ruském deníku Komsomolskaja pravda.

Několik hráčů včetně Fernandese ukázalo velkou kvalitu a v evropských TOP ligách o ně bude zájem. Teď už jen záleží, jestli oni sami budou chtít…

Fernandesova těžká minulost: zmizení i problémy se životosprávou

V minulosti trpěl Fernandes i depresemi. Když v 18 letech podepsal první profesionální smlouvu s Gremiem, o pár dní později zmizel. Brazilská policie po něm vyhlásila pátrání, spekulovalo se i o unesení. Nakonec ho našli v Sao Paulo poté, co si ve městě vybral peníze z bankomatu. Do 700 kilometrů vzdáleného města od Porta Alegre, kde Gremio hraje, jel prý navštívit strýce.

Ačkoliv se snažil z depresí léčit, i nadále měl k životosprávě profesionálního sportovce daleko. Často byl viděn v nočních klubech, navštěvoval fast foody. „Bylo mi 19 a žil jsem sám. Chodil jsem na tréninky opilý, každý den jsem jedl pizzu a McDonald’s,“ popisoval s odstupem svůj bohémský život. Z problémů ho dostal až přestup do CSKA Moskva.

Góly

Domácí: 31. Čeryšev, 115. Mário Fernandes

Hosté: 39. Kramarić, 101. D. Vida

Sestavy

Domácí: Akinfejev – Mário Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Kudrjašov – Zobnin, Kuzjajev – Samedov (54. Jerochin), Golovin (102. Dzagojev), Čeryšev (67. Smolov) – Dzjuba (79. Gazinskij).

Hosté: Subašić – Vrsaljko (97. Ćorluka), Lovren, D. Vida, Strinić (74. Pivarić) – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić (88. Kovačić), Perišić (63. Brozović) – Mandžukić.

Náhradníci

Domácí: Gabulov, Luňov, Granat, Semjonov, Smolnikov, Dzagojev, Gazinskij, Jerochin, Mirančuk, Mirančuk, Žirkov, Smolov

Hosté: Badelj, Bradarić, Brozović, Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Kalinić, Kovačić, Livaković, Pivarić, Pjaca

Karty

Domácí: Gazinskij

Hosté: Lovren, Strinić, D. Vida, Pivarić

Rozhodčí

Sandro – Emerson, Massimiliano (vš. BRA)

Stadion

Olympijský stadion Fišt (Soči)

Návštěva

44 287 diváků

FAKTA MS: Fotbal se vrací domů! Co když je ale doma v Chorvatsku?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud