Jonáš Bartoš
23. února 2014 • 14:52

Soupeři Česka: Hvězdní Nizozemci, stále lepší Island i silní Turci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle nebude žádná legrace. Pavel Vrba po losu kvalifikační skupiny o postup na EURO 2016 do Francie asi příliš nejásal. Český tým čekají finalisté MS 2010 Nizozemci, tradičně silní Turci či Islanďané, kteří to v poslední kvalifikaci dotáhli až do baráže. Velmi nebezpeční jsou i Lotyšsko a Kazachstán. Na jaké týmy narazí parta kolem Čecha a Rosického?



NIZOZEMSKO

Jednoznačný favorit skupiny. Kvalifikací na MS do Brazílie prolétli suverénně bez jediné porážky. Elitní evropský celek se pyšní mnoha ofenzivními hvězdami. Sneijder, Robben, Van Persie, všechno útočníci světového formátu. Týmu šlape i obrana složená především z mladíků hrajících nizozemskou ligu, kvalifikaci o Brazílii odehrála s bilancí 0,5 gólu na zápas. S Nizozemci hráli čeští fotbalisté naposledy v kvalifikaci MS 2006 a oba zápasy prohráli 0:2. Dřívější vzpomínky jsou o poznání příjemnější – památný zápas ve skupině na mistrovství Evropy 2004 Brücknerova parta slavně vyhrála 3:2.

TURECKO

Na tenhle celek pozor. Nepříjemní hráči, divoké publikum, celkově nevyzpytatelný soupeř.  Turecko, oblíbená destinace mnoha českých fotbalistů, s Nizozemskem bojovalo ve stejné kvalifikační skupině už o šampionát v Brazílii. Ambiciózní celek postoupit nezvládl a skončil až čtvrtý za Nizozemskem, Rumunskem a Maďarskem. Průšvihem byla zejména nečekaná prohra v Estonsku (0:2). Nemilé vzpomínky mají na Turky i čeští fotbalisté. Na mistrovství Evropy 2008 v posledním zápase skupiny prohráli 2:3 a ztratili postup. „Turci jsou známí jako bašta fotbalu, zažil jsem to několikrát v evropských pohárech. Fotbal je tam na prvním místě,“ uznává sílu soupeře český trenér Pavel Vrba. Poslední vzájemné utkání před rokem v Manise Češi vyhráli 2:0.

Vrba o losu kvalifikace: Pan Brückner má ze skupiny radost!
Video se připravuje ...

LOTYŠSKO

Ze čtvrtého koše šlo asi o papírově nejslabšího soupeře. V posledním kvalifikačním cyklu o postup do Brazílie obsadilo ve skupině až předposlední místo, přesto dokázalo sebrat body Slovensku (v Rize remíza 2:2). Český tým má s lotyšským fotbalem pozitivní zkušenosti. Na EURO 2004 Češi zvítězili ve skupině 2:1, naposledy v srpnu 2010 zvítězili v přípravném utkání jasně 4:1.

ISLAND

Ač soupeř až z pátého výkonnostního koše, jedná se o mimořádně nebezpečný tým na vzestupu. Spolu s Tureckem a Českem by se měl poprat o druhé, přímé postupové místo na turnaj do Francie. Islanďané rozhodně nejsou žádní nazdárci. Chybělo jen málo k tomu, aby z baráže poprvé v historii pronikli na světový šampionát do Brazílie. Tým podlehl po výsledcích 0:0, 0:2 favorizovanému Chorvatsku. Mužstvo vede zkušený kouč Lars Lagerbäck, který dovedl na MS dvakrát Švédsko (2002, 2006) a jednou Nigérii (2010). Ambiciózní celek je plný internacionálů hrajících v Anglii, Itálii, Nizozemsku či Rusku. Český celek by měl pamatovat i na kvalifikaci o MS 2002 - v Reykjavíku tehdy výběr Jozefa Chovance prohrál 1:3.

KAZACHSTÁN

„Lotyšsko a Kazachstán jsou varianty, které jsme si nejméně přáli,“ připouští Vrba. S Kazachstánem se český celek zatím nikdy neutkal. Vrba bude moct čerpat zkušenosti od trenéra Miroslava Beránka, který tým do konce minulého roku vedl. V kvalifikaci o Brazílii skončil s Kazachstánem na předposledním místě skupiny. Mužstvo dokázalo například  remizovat s Rakouskem (0:0), po bodech sahalo i v obou vyrovnaných zápasech s Irskem (1:2, 1:3).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud