Jan Malý
10. července 2016 • 13:25

Reprezentace pod Jarolímem? Náročnost, ofenziva i různá sestava

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Náročnost, to je zřejmě nejcharakterističtější trenérský rys Karla Jarolíma. V uplynulé sezoně pak Mladá Boleslav pod jeho vedením vykazovala nejlepší produktivitu v lize. Co může čekat reprezentaci, pokud se jí Jarolím, šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou navržený kandidát na volné místo po Pavlu Vrbovi, ujme?



Defenzivní a nezáživný herní projev národního týmu na mistrovství Evropy byl kritizován, přitom nyní už bývalý reprezentační trenér Pavel Vrba platil za vyznavače ofenzivního a aktivního fotbalu. Karel Jarolím, jeho vyhlédnutý nástupce, razí v Mladé Boleslavi také útočné pojetí. Toto myšlení by chtěl uplatnit i v reprezentaci.

„Nic jiného bych si nepřál, to je jasné. Samozřejmě to chce podle toho vybrat co nejlepší složení, kterému pak bude toto pojetí vlastní. Nebude to o tom, že bude člověk někoho předělávat a nutit ho, aby to dělal. Měli by se vybrat takoví hráči, kteří to mají v sobě,“ nastínil kouč, že by z této cesty nechtěl v reprezentaci uhnout.

Středočeši pod Jarolímovým vedením především v minulé sezoně platili za ofenzivní mašinu a s 63 góly byli nejproduktivnějším týmem ligy. Jarolím sází na kombinaci, okamžitý presink a dnes klasické rozestavení 4-2-3-1, kdy mají důležitou roli rychlí křídelní hráči. Zároveň ve své strategii často využívá výšky kapitána Lukáše Magery, který má za úkol vyhrávat souboje a rozdávat míče ostatním.

Jeho svěřenci ofenzivní vize potvrzují. „Stoprocentně to tak je, trenér nikdy nechce hrát zanďoura, chce hrát aktivně, napadat vepředu, s tím souvisí ofenzivní fotbal. Měli jsme k tomu i předurčené hráče,“ přitakal boleslavský záložník Jakub Rada.

Největší prověrky Jarolímova stylu měly odlišný průběh. Doma se Spartou se Boleslav ničeho nebála, hrála otevřeně a odvážně a výsledkem byla krásná přestřelka, v níž však Středočeši padli 2:4. Naproti tomu v Plzni vycházel boleslavský tým z pevné defenzivy, neútočil tolik, jak hodně lidí očekávalo, přesto měl ještě za bezbrankového stavu dvě vyložené příležitosti. Plzeň nakonec vyhrála 1:0.

Mezi hráči nedělá rozdíly

Co dál je pro Jarolíma typické? Určitě náročnost. Dbá na disciplínu a výbornou připravenost hráčů. Jeho tréninky jsou intenzivní, například v zimě nemívali boleslavští hráči několikafázové tréninky, ale třeba jen jednu jednotku denně, o to výživnější však byla.

Z tohoto drilu pak někteří těží. Například Kamil Vacek, který poté, co byl na hostování v Boleslavi, patřil mezi nejlepší hráče polské ligy. Nebo Michal Ďuriš se rozstřílel v Plzni. Na reprezentanty by však mohl mít v tomto ohledu jen malý vliv.

Zároveň je Jarolím spravedlivý a nedělá mezi hráči rozdíly, i slovutný útočník Milan Baroš musí o sestavu tvrdě bojovat, místo v základní jedenáctce nemá vůbec jisté. „Je neúprosný a je mu jedno, o koho se jedná. Ke všem je stejně přísný,“ potvrdil Rada.

Na hráče však působí. „Je to kvalitní trenér, který umí poskládat mužstvo. Mně osobně třeba pomohl s tím, jak se lépe stravovat a přistupovat k fotbalu,“ pověděl v jednom z rozhovorů v loňské sezoně Magera.

Nebojí se sáhnout do sestavy, rotuje s ní. Třeba v sezoně 2014/2015 nastoupila Boleslav jen mezi 20. a 22. kolem ve stejné jedenáctce, jinak se sestava dva ligové zápasy po sobě neopakovala.

Bylo to však zapříčiněno i zraněními či faktem, že v kádru bylo víc hráčů na hostování. Každopádně Boleslav Jarolím poctivě budoval a nebude se mu odcházet lehce. Není mu lhostejné, jak se středočeský klub bude vypořádávat s jeho chystaným odchodem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud