8. července 2016 • 16:45

Vylučuji, že by Vrba lhal, řekl Pelta. Hledal v Česku, oslovil pouze Jarolíma

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dovolenou v Řecku měl výrazně pracovní. Předseda České fotbalové asociace Miroslav Pelta musel v co nejkratší chvíli vyřešit, koho dosadit na uvolněné místo reprezentačního trenéra. Zájem má o Karla Jarolíma, zbývá se dohodnout s Mladou Boleslaví. Nejvýše postavený muž české kopané se zastal Pavla Vrby, který kývl na nabídku ruské Machačkaly a zkomplikoval mu situaci. „Ani jeden z nás jsme netušili, že dostane konkrétní nabídku,“ uvedl na páteční tiskové konferenci.



Ještě před čtrnácti dny seděl Miroslav Pelta po boku Pavla Vrby . Navzdory nepovedenému EURO trenérovi vyjadřoval podporu a chtěl, aby s reprezentací pokračoval i v následujícím kvalifikačním cyklu o postup na mistrovství světa do Ruska 2018.

Jarolím: Trénovat národní mužstvo je ocenění a pocta
Video se připravuje ...

Jenže Pavel Vrba vyslyšel nabídku Machačkaly a bleskurychle odletěl do Ruska. „Trenér Vrba ani já jsme nevěděli, že dostane konkrétní nabídku, Jedna věc je, když se o vás mluví, něco jiného je, když dostanete nabídku. Vylučuju, že by trenér Vrba lhal. V době tiskové konference k mistrovství Evropy (23.června po návratu z Francie) nic nebylo na stole,“ zdůraznil Pelta.

Pro Vrbovo jednání, byť vyvolalo hodně negativních ohlasů, má pochopení. „Lidsky mě nezklamal. Tu možnost (v podobě výstupní klauzule) ve smlouvě měl, férově mi zavolal a řekl, že by ji chtěl využít. To, že jsme ho měli ve službách reprezentace, bylo příjemné období, vyhráli jsme skupinu kvalifikace. Neúspěšné mistrovství Evropy vtahy mezi mnou a trenérem nenarušily. Vzpomínám na něj v tom nejlepším, nikdy jsme neměli jakýkoliv konflikt,“ dodal.

Pelta navrhl na post reprezentačního trenéra Jarolíma
Video se připravuje ...

Jarolím byl jedinou variantou

Po Vrbově odletu do Ruska musel předseda FAČR rychle jednat a shánět nástupce. Na dovolené v Řecku popadl telefon a vymýšlel různé alternativy. „Všechno jsem si nechal projít hlavou a začal zvažovat. Řekl jsem si, že půjdu českou cestou. Jediného trenéra, kterého jsem oslovil, je Karel Jarolím,“ prozradil muž, který má výběr reprezentačního kouče přímo v gesci.

S Jarolímem se poměrně rychle dohodl. „Po návratu z dovolené jsem s ním mluvil telefonicky, řekl jsem mu, že mám zájem. Včera (ve čtvrtek) večer jsme jednali, dnes ráno mi Karel Jarolím potvrdil, že když dojde k dohodě s Mladou Boleslaví, zájem má,“ uvedl Pelta.

O možnosti oslovit zahraničního odborníka neuvažoval. „Nikoho jiného jsem nekontaktoval, zúžil jsem rozhodování na tři lidi. Vzhledem k tomu, že jsme se dohodli s Karlem Jarolímem, bylo by nefér, abych mluvil o ostatních. Ale všichni byli české národnosti,“ upřesnil šéf české kopané.

S Jarolímem chce příští týden podepsat smlouvu, zbývá se dohodnout s Mladou Boleslaví. „V průběhu jara s klubem prodloužil smlouvu, má v ní výstupní klauzuli. Ale i kvůli koeficientu českého fotbalu, kdy Boleslav má ambici postoupit do základní skupiny Evropské ligy, nechceme narušit její plán příprav. Chceme se dohodnout na linii svaz, klub i trenér,“ řekl Pelta s tím, že Jarolím v Boleslavi bude moct odtrénovat letní předkola a až poté se na plný úvazek přesunout k reprezentaci.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud