19. prosince 2016 • 14:15

Miliony za vlčí máky! FIFA trestá Anglii a spol. kvůli poctě veteránům

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní fotbalová federace FIFA potrestala pokutou všechny reprezentační týmy z Britských ostrovů za to, že při posledních zápasech fotbalové kvalifikace o postup na mistrovství světa se na jejich stadionech objevily symboly vlčího máku. Podle FIFA tím byla porušena pravidla o zákazu politických stanovisek během mezinárodních zápasů.



Skotové a Angličané i přes varování FIFA měli při vzájemném kvalifikačním duelu vlčí máky jako připomínku válečných veteránů na černých páskách na rukávech dresů. Příznivci Walesu a Severního Irska 11. a 12. listopadu složili květinové symboly jako mozaiku v hledišti.

Nejvyšší pokutu dostala Anglie, která musí zaplatit 45 tisíc švýcarských franků (asi 1,14 milionu korun). Skotsko a Wales zaplatí 20 tisíc a Severní Irsko, které je v kvalifikaci soupeřem české reprezentace, 15 tisíc.

Pokutu dostalo i Irsko, které symbol použilo v přípravném utkání se Švýcarskem, a musí zaplatit pět tisíc švýcarských franků.

"Není naším záměrem potlačovat vzpomínkové akce vztahující se k historii jednotlivých zemí. Ale musíme neutrálním způsobem přistupovat ke všem politickým a náboženským symbolikám 211 členských zemí. Stadion je prostorem pro sport a pro nic jiného," řekl předseda disciplinární komise FIFA Claudio Sulser.

FIFA potrestala za různé prohřešky i další asociace. Rumunsko musí zaplatit 95 tisíc švýcarských franků (asi 2,4 milionu korun) za problémy v hledišti během utkání s Polskem. Zároveň nesmí odehrát příští dva zápasy na národním stadionu v Bukurešti.

Honduras má zavřený stadion


Chile dostalo pokutu 30 tisíc švýcarských franků a zákaz sehrání dvou oficiálních zápasů na národním stadionu v Santiagu de Chile kvůli homofobním pokřikům fanoušků v duelu s Ekvádorem.

Zavřený olympijský stadion na jedno utkání má i Honduras, který rovněž dostal za problémy v duelu s Panamou pokutu 40 tisíc franků.

Politicky motivované transparenty se objevily také při utkání Řecka s Bosnou a Hercegovinou, což řecký svaz vyjde na 80 tisíc švýcarských franků. O dvacet tisíc méně zaplatí Ukrajina za pokřiky fanoušků v duelu se Srbskem.

Pokuty za chování fanoušků dostaly také asociace Polska (35 tisíc), Argentiny (30 tisíc), Bosny, Kolumbie, Panamy (všechny 25 tisíc), Mexika a Venezuely (obě 20 tisíc).

FIFA rovněž zkontumovala utkání oceánské kvalifikace mezi Šalamounovými ostrovy a Tahiti výsledkem 0:3, jelikož za Šalamounovy ostrovy nastoupil hráč Henry Fa'arodo, který měl stop za žluté karty.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud